Actualitzat 20/7/2019 16:43:00 +00:00 CET

El Festival Sónar perd 21.000 assistents respecte a 2018

- DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

La vaga i el canvi de data fan perdre públic: 105.000 assistents

BARCELONA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Festival Sónar de Barcelona, que se celebra als recintes de Montjuïc i Gran Via de Fira de Barcelona des del dijous, ha perdut aquesta edició 21.000 assistents respecte al seu anterior certamen el 2018.

En roda de premsa aquest dissabte, els directors Ricardo Robles, Enric Palau i Sergio Caballero, i el director executiu d'Advanced Music, Ventura Barba, han explicat que el festival ha aconseguit 105.000 espectadors, respecte als 126.000 del passat any, encara que aquesta va ser una edició de 25 aniversari especialment "extraordinària".

Salvant l'edició especial de 2018, els directors han situat la mitjana d'assistents dels últims tres anys en uns 120.000 assistents totals, i ha avisat que comparar les xifres d'aquest any amb les del passat "és delicat" perquè va ser una edició rècord.

Sobre el repartiment dels assistents entre el Sónar de Dia i el Sónar de Nit, han detallat que aquest any s'han registrat 46.000 i 59.000 persones, respectivament en el dia i la nit, unes xifres inferiors a les de 2018, que van ser de 64.000 i 62.000.

Segons les mitjanes del festival, l'àmbit que més ha sofert és el Sónar de Nit "per raons òbvies", ja que s'acumula el canvi de dates i el conflicte dels muntadors, que ha condicionat l'assistència del públic local, que a la nit és majoritari.

"Podem estar molt satisfets. El festival està en plena forma", ha remarcat Robles, que ha agregat que l'organització està més que satisfeta després del que ha viscut aquestes dues últimes setmanes.

XIFRES "FAVORABLES"

Ha insistit que aquestes xifres, "favorables", s'han donat per la vaga dels muntadors de Fira de Barcelona els 'riggers' i també pel canvi de dates de juny a juliol, encara que ha anunciat que el festival té "garantit el calendari normal", per als propers tres anys, amb la cita situada del 18 al 20 de juny el 2020.

Malgrat tenir aquestes dates garantides, sobre futurs canvis de data Robles ha dit que demanen a Fira de Barcelona seguretat "i no caure en situacions en les quals es precaritza els treballadors i es posa en perill el treball de moltíssima gent".

"Espero i desitjo que a qui els correspongui hagi fet els deures", ha afegit Robles, que ha instat una reflexió sobre per què passen aquestes coses i de quina manera cal actuar.

Robles ha dit que "queda pendent saber si això es va cronometrar i si, qui podia, no va estrènyer el botó per desbloquejar això", i ha dit que els muntadors són com companys dels treballadors del Sónar, la qual cosa va generar un sofriment generalitzat.

ABSÈNCIA INSTITUCIONAL

Sobre l'absència institucional d'aquesta edició, Robles ha dit que són els responsables polítics els que han de respondre: "No sé quina és la seva agenda i per quines raons no vénen", ha dit el codirector, mentre que Caballero ha agregat que quan feia falta que vinguessin era dues setmanes abans del festival, no durant la seva celebració.

"L'absència notòria va ser durant les dues setmanes de la crisi", ha agregat Robles, que ha relativitzat la importància de les visites de protocol i ha assegurat que més endavant hauran de produir-se converses amb les xifres sobre la taula i sobre la importància del festival.

El festival acabarà aquest dissabte en els recintes de Fira de Barcelona i aquest diumenge celebrarà un concert de clausura amb Mathew Herbert Brexit Big Band al Teatre Grec amb un cor de 50 veus.

A més, aterrarà per primera vegada a Mèxic DF (Mèxic) el 5 d'octubre i a Atenes (Grècia) els dies 11 i 12 del mateix mes, i tornarà a Buenos Aires (l'Argentina) i Bogotà (Colòmbia) a l'hivern, mentre que començarà 2020 a Istanbul (Turquia).