Publicat 18/7/2019 16:36:44 +02:00CET

Un Festival de Sitges "més transgressor" premiarà la carrera de l'actor Sam Neill

Ancc, Festival De Sitges
EUROPA PRESS

La pel·lícula inaugural serà un film internacional i els zombis continuaran tenint protagonisme

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El 52è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà a Sitges (Barcelona) del 3 al 13 d'octubre amb un porgrama "més transgressor", homenatjarà la trajectòria professional de l'actor neozelandès Sam Neill amb el Gran Premi Honorífic.

Neill ha participat en més de 75 pel·lícules i més de 45 produccions per a televisió, i és conegut pels seus papers a 'La posesión', 'Jurassic Park', i també en films de no-ficció, com 'La caça de l'Octubre Roig', ha anunciat aquest dijous en roda de premsa el director del Festival, Ángel Sala.

Malgrat que la programació es troba molt avançada i moltes de les pel·lícules "ja estan confirmades", la majoria encara no es poden avançar, ha assenyalat Sala.

Un altre dels grans homenatges del festival serà al director italià Pupi Avati, que rebrà el Premi Nosferatu per la seva trajectòria, i es projectarà el seu últim film, 'Il signor diavolo'.

Així mateix, el festival farà una retrospectiva de la filmografia de l'actor xinès King Hu --un referent de les arts marcials en el gènere--, i projectarà el documental 'Memory - The Origins of Alien' per celebrar els 40 anys de la primera entrega de la saga 'Alien', de Ridley Scott.

PROGRAMACIÓ MÉS TRANSGRESSORA

La programació del la 52a edició del festival demostra que el cinema fantàstic s'està obrint a altres públics i temàtiques, conceptes i reflexions "més àmplies", així com que pretén crear debat sobre els límits de la ciència ficció, ha dit Sala.

"El gènere de ciència ficció és molt potent i atractiu", ha assegurat Sala, qui ha destacat la gran presència del món fantàstic al Festival de Canes, i assegura que altres certàmens l'estan incorporant a la seva programació.

Entre els títols més esperats destaquen '3 from hell', de Rob Zombie; el "thriller sobrenatural" 'Daniel isn't real', d'Adam Egypt Mortimer; 'Come to daddy', el debut en direcció d'Ant Timpson; 'Bloodline', de Henry Jacobson; 'The Lodge', de Severin Fiala i Veronika Franz i 'Vivarium', de Lorcan Finnegan, estrenada a Cannes i amb una arriscada posada en escena.

El subgènere fantàstic zombie continua tenint "molt èxit", i en aquesta edició destacaran els títols 'Little Monsters', d'Abe Forsythe i protagonizada per Lupita Nyong'o, la reinterpretació de Frankestein amb 'Depraved', de Larry Fessenden, i una nova entrega de la saga japonesa 'The Ring' amb 'Sadako', del guanyador del festival Hideo Nakata.

Des d'Europa arribaran 'The Room', a càrrec de Christian Volckman i que combina el terror amb la ciència ficció, i una de "les millors" pel·lícules franceses de l'any, 'Le daim', de Quentin Dupieux.

MÉS PEL·LÍCULES NACIONALS

Sala ha avançat que el festival oferirà una "gran representació de títols locals i amb vocació internacional" --encara que no ho serà el film inaugural--, en què destaquen 'El hoyo', una pel·lícula produïda entre Catalunya i el País Basc i l'òpera prima 'Cuerdas', del tarragoní José Luis Montesinos.

Així mateix, Sitges projectarà una de les pel·lícules de producció nacional més esperada de l'any, 'Ventajas de viajar en tren' --Sala ha assegurat que serà un dels impactes del festival--, a més de 'Paradise Hills', amb la participació de Nacho Vigalondo en el guió.

DONES DIRECTORES I ANIMACIÓ

Les directores tindran un paper rellevant en aquesta edició, que reivindicarà la presència de la dona en la producció cinematogràfica amb projeccions com 'Judy and Punch', de Mirrah Foulkes amb Mia Wasikowska com a protagonista.

Roxanne Benjamin es postula com una de les "noves veus més interessants" amb 'Bodi at Brighton Rock', i s'uneix a la postapocalíptica amb romanç queer 'Riot Girls', de Jovanka Vuckovic, entre molts altres títols.

En el camp de l'animació, l'anime japonès tornarà a tenir protagonisme amb 'Children of the Sea', d'Ayumu Watanabe --un dels millors exponents de l'anime d'aquest any al Festival d'Annecy-- i 'One piece Stampade', basada en l'obra d'Eiichiro Oda.

Des del mercat d'animació xinès arriba l'aclamada 'White Snake', un film que ha "arrasat" en un país on l'animació comença a tenir un paper poderós en la indústria, ha dit Sala.