Publicat 18/03/2015 18:33

El Festival de Màlaga es rendirà a les propostes dels novells Leticia Dolera i Daniel Guzmán

 Leticia Dolera
CORDÓN PRESS

MADRID, 18 març (EUROPA PRESS) -

La 18 edició del 'Festival de Màlaga. Cinema espanyol', que es farà del 17 al 26 d'abril a la ciutat andalusa, fa una aposta especial aquest any pel cinema d'autor, tot i que sense oblidar el cinema de gènere, i guarda entre les seves propostes la primera incursió en la direcció de dues cares conegudes de la cinematografia nacional: la barcelonina Leticia Dolera i el madrileny Daniel Guzmán.

Tal com va explicar aquest dimecres el director del festival, Juan Antonio Vigar, durant la presentació de la Secció Oficial de Llargmetratges, aquesta edició té una "selecció variada", tot i que s'inclina més de l'acostumat cap al cinema d'autor, sense deixar de banda, això sí, el cinema d'autor.

Els cineastes responsables de les produccions que es projectaran durant el festival s'han reunit a Madrid, l'endemà de la presentació oficial, que es va fer a Màlaga, per parlar dels seus projectes; un d'ells és l'actor Daniel Guzmán, que s'estrena en la direcció amb la cinta 'A cambio de nada'.

Tal com ha assenyalat, es tracta d'una peça autobiogràfica que va tardar cinc anys a veure la llum: dos d'ells es van deure al temps que li va portar donar forma a la història: "Costa obrir-se i un sol tapar les coses", ha confessat, i durant els tres restants va dedicar els seus dies a buscar finançament.

La pel·lícula és "una mirada personal" protagonitzada, entre d'altres, per Luis Tosar i Miguel Rellán, que narra una història d'un jove que s'escapa després de la separació traumàtica dels seus pares.

Problemes amb la delinqüència, animals i una àvia --la seva-- són alguns dels elements que completen aquesta cinta, i segons ha aclarit, "era difícil trobar una actriu de 90 anys", per la qual cosa va decidir recórrer als llaços familiars.

Una altra de les propostes és 'Requisitos para ser una persona normal' que, com el seu propi títol indica, llança a l'espectador la pregunta sobre què és ser normal i les possibilitats de trobar la felicitat que existeixen si se segueixen les condicions que la societat estableix.

Dolera ha afirmat sentir una emoció especial per acudir amb aquesta pel·lícula al Festival de Màlaga, on va acudir per primera vegada amb la pel·lícula 'Besos de gato' i on va presentar el seu primer curtmetratge.

Ara arriba amb una història protagonitzada per María de las Montañas, una noia de 30 anys una mica peculiar i amb un objectiu: convertir-se en una persona normal; per això, elabora una llista amb els requisits fonamentals per ser-ho, s'adona que no en compleix cap i es proposa fer tot el possible per complir-los.

EL PLA SEQÜÈNCIA D'ORISTRELL

Una de les sorpreses del festival serà segurament la cinta del també barceloní Joaquim Oristrell, 'Hablar', una cinta gravada en pla seqüència una nit d'agost en el barri madrileny de Lavapiés en què se succeeixen una després d'una altra les converses de fins a un total de 30 actors.

El mateix Oristrell ha manifestat durant aquesta presentació que les seves converses són diverses, tot i que totes elles giren entorn de l'"estupor" que va produir en els ciutadans la situació de crisi actual.

De fet, s'ha referit a aquesta pel·lícula com un miracle, de la mateixa manera que ho és, ha dit, "fer una pel·lícula en un moment com avui".

A més, i a manera d'anècdota, ha assenyalat que l'endemà de rodar aquesta cinta va llegir en la proposta del director mexicà Iñárritu de rodar una cinta en pla seqüència. "Tot em passa a mi", ha fet broma.

En una línia semblant, el director de Jérez Juan Miguel del Castillo arriba al festival amb la cinta 'Techo y comida', una pel·lícula que se centra en la seva terra natal, en què existeix un 40% d'atur i on "molta gent s'ho passa malament".

Per aquesta raó, el director, a qui agrada el "compromís", ha decidit parlar en aquest film de la situació de moltes famílies en situació precària.

Alhora, Francisco España firma 'El país del miedo', un thriller social basat en una novel·la de l'escriptor sevillà Isaac Rosa, que col·loca l'espectador al lloc d'un "covard" que és extorsionat per una nena de 13 anys que li demana diners.

Segons ha indicat el director, és una "metàfora" de la situació actual i de la "falta de confiança en les institucions".

Per la seva banda, Gonzalo Bendala dirigeix 'Asesinos inocentes', un "thriller de suspens amb humor negre" en què un professor encarrega a un alumne un treball de final de carrera una mica especial: ha de matar-lo.

Altres pel·lícules que competeixen a la Secció Oficial són 'Solo química', d'Alfonso Albacete; 'Los héroes del mal', de Zoe Berriatua; 'La deuda', d'Ibon Cormenzana; 'Cómo sobrevivir a una despedida', de Manuela Moreno; 'Matar el tiempo', d'Antonio Hernández; 'Tiempo sin aire', de Samuel Martín Mateos i Andrés Luque Pérez; 'Sexo fácil, películas tristes', d'Alejo Flah; o 'Los exiliados románticos', d'Alfonso Albacete.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés