Actualitzat 18/11/2023 12:55

Ferran Adrià creu que la cuina espanyola ha arribat a un nivell "molt important" d'intercanvi cultural

El xef Ferran Adrià
LOLA PINEDA/EUROPA PRESS

CONCA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El xef Ferran Adrià considera que la cuina espanyola ha arribat a un nivell "molt important" d'intercanvi cultural. "Fa uns anys, a Espanya, la cuina japonesa era desconeguda per la majoria de la gent. Avui, a les principals ciutats hi ha restaurants japonesos, xinesos, mexicans...". En la seva opinió, aquest és un dels canvis fonamentals que es viuran en aquest món durant els pròxims anys.

En una entrevista a Europa Press amb motiu de la seva visita a Conca per rebre un reconeixement de la Capital Espanyola de la Gastronomia, el cuiner ha convidat a parar atenció a l'aspecte econòmic de la cuina, "perquè, si no, tan sols es veuria com un entreteniment".

Adrià considera que, malgrat que avui dia la gastronomia i tot el que hi ha al voltant ha esdevingut mundialment important, cuinar encara es veu com un entreteniment, "però si demà fessin vaga tots els cuiners d'Espanya cauria el 33% del PIB". "És una de les activitats que fem amb més impacte a l'economia". I és que el xef recalca que una aturada així afectaria tota la indústria agroalimentària, l'hostaleria i el turisme.

El cuiner també ha comentat els increments de costos de producció que afecten actualment el sector. "Estem en un moment en el qual està entrant a l'hostaleria el tema de la conciliació, la qual cosa és lògica, perquè és gent que ha de viure com els altres, com també és lògic que treballin vuit hores", admet Adrià, conscient, no obstant això, que això suposa un augment dels costos per al negoci.

Respecte de l'alça del preu dels productes, el cuiner comenta que "n'hi ha alguns que, a conseqüència de la inflació, ja no els abaixaran, però hi ha casos, com en el dels productes del mar, que s'han mantingut" i subratlla que "cal saber que, al final, asseure't a la terrassa d'un bar a prendre un cafè és un luxe, però ho veiem obligatori. Estem en una ciutat on ningú no vol servir i poder prendre'ns un bon cafè i que el cambrer sigui agradable té un cost", recorda Adrià.

El cuiner apunta que la pandèmia va posar en relleu "que anar a un restaurant i un bar és un dels actes socials més importants que existeixen als països industrialitzats" i assegura que "m'encantaria que tothom pogués anar a un bon restaurant una vegada a la setmana, però no es poden abaixar els preus ni molt menys".

D'altra banda, tot i que Adrià confessa que no sap ben bé "com es mesura això de menjar bé" considera que, avui dia, la gent sap més de cuina que fa vint anys "perquè hi ha molta més informació. MasterChef et dona una divulgació brutal, no és només entreteniment". També veu bé la figura dels influencers que comenten a les xarxes les seves visites als restaurants pel mateix motiu, "per mi és la primera vegada a Conca i les xarxes socials em poden ajudar a triar un lloc".

TREBALLA EN DIVERSOS PROJECTES

Apassionat de la innovació, Ferran Adrià està treballant en diversos projectes amb Telefònica en qüestions relacionades amb la incursió de la intel·ligència artificial en el món de la cuina. El cuiner ha explicat que es tracta d'una tecnologia "molt jove" i que ara mateix emmalalteix per la falta de dades, "per la qual cosa el resultat serà normalet" i ho compara amb la ciència "que funciona bé perquè les dades són científiques". Recorda, a més, que la IA tampoc no aconsegueix, ara com ara, els sentits del gust i l'olfacte.

En tot cas, el cuiner està gaudint d'aquests processos. "Sempre m'ha agradat l'estudi, és el fet més diferencial que hi ha per arribar molt lluny en la teva professió: el que separa el normal i l'excepcional és el temps d'estudi que dediquis al que fas". Adrià també destaca la importància de "donar qualitat, tenir una bona gestió i una actitud innovadora, oberta als canvis".

Finalment, considera que si Conca tingués un dels cuiners creatius més importants del món es posaria al mapa i això "arrossegaria" els restaurants tradicionals, "que han de mirar d'estar a l'altura de la cuina creativa".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés