Publicat 14/6/2019 16:20:13 +02:00CET

Feminisme, turisme i l'exclusió social irrompran en el Temporada Alta amb 21 coproduccions

Feminisme, turisme i l'exclusió social irrompran en el Temporada Alta amb 21 coproduccions
EUROPA PRESS

Christiane Jatahy, Àlex Rigola, Rosa Maria Sardà i Joan Ollé dirigiran alguns dels espectacles

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El feminisme, el turisme, el lloguer, la transsexualitat i les exclusions socials planegen en les 21 coproduccions i produccions del Festival Temporada Alta 2019, que comptarà amb noms internacionals destacats com els directors Christiane Jatahy, Angélica Liddell i Jomi Oligor, ha anunciat el director, Salvador Sunyer, en roda de premsa.

A la cita teatral de tardor, tampoc no hi faltaran noms com els dels directors Joan Ollé, Àlex Rigola, Gonzalo Cunill i Rosa Maria Sardà que es posarà a dirigir la reflexió quotidiana sobre Gaza 'CredoinunsolODIO', en record a l'actriu Cristina Cervià, ha explicat Sunyer, que ha xifrat en 14 les produccions d'autoria catalana.

La diversitat de les qüestions socials, que guanya pes respecte a les edicions anteriors, és un "signe dels temps" que pren preponderància davant de qüestions clàssiques teatrals que afecten tota la humanitat i que poden estar relacionades amb l'amor, el desamor i la gelosia, per exemple, ha recalcat el director.

El festival, que transcorrerà entre el 10 d'octubre i el 9 de desembre entre Girona i Salt (Girona), comptarà amb una de les obres més destacades amb l'estrena de 'TheLingering Now', de la brasilera Christiane Jatahy, que parteix de textos de l''Odissea' d'Homer per parlar d'assumptes d'actualitat amb Lesbos i Palestina com a teló de fons.

En l'àmbit de direcció internacional, també sobresurt Angélica Liddell, que portarà la cita 'Una costilla sobre la mesa: Madre', un "lament" sobre la pèrdua de la seva progenitora, que aprofundirà en les seves arrels extremenyes i comptarà en escena amb El Niño de Elche.

La pregunta de "què passa amb el turisme, busquem el paradís?", la mirarà de respondre l'obra 'La melancolía del turista', de la companyia mexicana Microscopía i el creador Jomi Oligor, ha subratllat Sunyer, que ha observat que ningú no se salva d'aquesta interpel·lació.

D'àmbit català, destaca l'adaptació de la novel·la 'La mort i la primavera', de Mercè Rodoreda, sota la direcció de Joan Ollé, en una coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

Àlex Rigola tornarà al festival amb una "reflexió sobre el sentit de la vida entre sessió i sessió de quimioteràpia" en el muntatge 'Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres a cap dels viatgers' en una col·laboració amb Alba Pujol que aporta una història personal, en una coproducció amb la Sala Beckett.

Sardà dirigirà la reflexió del dramaturg italià Stefano Massini i coproduïda pel Teatre Lliure i Temporada Alta 'CredoinunsolODIO', que interpretaran Meritxell Yanes, Mercè Pons i ella mateixa.

MANIFESTOS FEMINISTES

El festival, que comptarà amb tres coproduccions més que l'any passat, també estrenarà 'Grrrls', un conjunt de manifestos feministes de la mà de Carlota Subirós, en una coproducció amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en què ressonen les veus de Gloria Anzaudúa, Valerie Solanas, Mina Loy, Clara Campoamor i Virginia Woolf.

La precarietat juvenil i el dret a l'habitatge propi centrarà l'obra 'Livalone' de Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel, que exposarà tots els inconvenients que es troben els joves a l'hora d'aconseguir l'autosuficiència abans dels 30 anys, en coproducció amb Fira Tàrrega.

DAVID FOSTER WALLACE

La tristesa i la depressió planegen en la proposta escènica que recorrerà la vida i obra de David Foster Wallace sota la direcció de Juan Navarro i l'actor Gonzalo Cunill, ha comentat el director.

Roberto G. Alonso dirigirà 'Plomes i reclams', una obra de Marc Rosich que presenta el relat de l'alliberament de Papagena, el personatge de 'La flauta màgica' de Mozart, mentre que Jordi Duran presentarà una reflexió sobre el sentit de la cultura al món a 'La defensa del alien'.

Després de la seva proposta sobre Joan Brossa, CaboSanRoque liderarà una instal·lació basada en les pràctiques exorcistes de Jacint Verdaguer, mentre que la dramaturga Clàudia Cedó protagonitzarà un "projecte molt gran" sobre la visió de l'amor des de diferents mons en risc d'exclusió social amb col·laboració de l'Obra Social La Caixa.

El títol de la proposta és 'Love', que és el bar en què es reuneixen els diferents protagonistes d'aquest espectacle, ha remarcat Sunyer.