Publicat 16/07/2015 13:19CET

La Fedaia demana als partits el desplegament íntegre de la llei d'infància

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Fedaia) ha reclamat aquest dijous als partits polítics que incloguin en els seus programes amb vista al 27S el compromís de desplegar íntegrament la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància i l'Adolescència (LDOIA), aprovada fa cinc anys al Parlament.

En un acte en el qual la Fedaia ha presentat el document 'Anàlisi i reflexions al voltant al desplegament de la LDOIA' que analitza els cinc anys de la norma, la presidenta de l'entitat, Conxi Martínez, ha demanat que aquest desplegament íntegre es porti a terme en dos anys i que es doti a la llei d 'una memòria econòmica adequada.

Ha sostingut que la LDOIA és la millor eina per lluitar contra l'exclusió social i garantir el benestar de la infància, però que no es pot deixar passar més temps per dotar-la del pressupost necessari per al seu complet desplegament.

El document, elaborat per la Fedaia i el doctor i investigador en Dret de Família de la Universitat de Barcelona (UB) Isaac Ravetllat, analitza l'estat en el qual es troba el desplegament de la llei i fa propostes respecte al seu desenvolupament reglamentari.

El text posa l'accent a evitar que la llei es converteixi "en una il·lusió del que va poder ser i mai ha estat" i subratlla aspectes que considera que no han estat prou desenvolupats.

Ravetllat ha assegurat que s'està en un moment clau i ha lamentat que la crisi econòmica ha fet fer "dos o tres passos" enrere en l'atenció a la infància i se segueix excessivament centrat a l'aspecte de la protecció sense avançar en la prevenció de les situacions de risc.

Ha assegurat que es necessita introduir les eines necessàries perquè els drets dels menors que apareixen recollits a la llei siguin "efectius", i ha advocat perquè el reglament faci homogenis els tràmits en cas de situació de desemparament.

L'autor del document ha advocat per desenvolupar el reglament de la LDOIA, que fa que a la pràctica se segueixi funcionant amb l'elaborat el 1997, i ha lamentat que la Generalitat no aposta per un desenvolupament integral de la llei, sinó per un "parcial".

Entre els aspectes que el document creu que cal aclarir i desenvolupar de manera urgent figuren també especificar la periodicitat amb la qual els serveis socials han d'avaluar les mesures acordades per mitigar la situació de risc o definir què s'entén per "interior superior del menor".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés