Publicat 18/01/2014 10:49

La fecundació 'in vitro' creix un altre 9% a Catalunya fins als 6.605 naixements

Embrión Fertilizado. Reproducción In Vitro
INSTITUT MARQUÈS DE BARCELONA

Les estrangeres copen la meitat dels tractaments, que tenen un cost mitjà de 6.000 euros

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El nombre de nadons concebuts per fecundació 'in vitro' a Catalunya prossegueix el seu ascens i ha crescut un 8,9% l'últim any, des dels 6.061 fins als 6.605 naixements, segons les dades de l'últim informe sobre la matèria publicat per la Conselleria de Salut de la Generalitat amb dades del 2011.

La meitat dels tractaments de fertilitat correspon a dones que resideixen a l'estranger, sobretot en països europeus, que acudeixen a alguna de les 32 clíniques catalanes del sector atretes pel seu prestigi i una legislació més favorable, ha indicat a Europa Press la cap del Servei d'Informació i Estudis del departament, Rosa Gispert.

Tot i això, el percentatge de naixements entre les dones residents a Catalunya deguts a les diferents tècniques de reproducció humana assistida supera el 4,29%, uns 3.500 naixements dels gairebé 81.000 que es van produïr el 2011.

L'informe, fet d'acord amb les respostes obligatòries que ofereixen les clíniques, reflecteix també que el nombre de cicles iniciats per obtenir òvuls va ser de gairebé 14.500 --un 4,8% més-- i les transferències d'embrions al voltant de 20.000 --un 12,3% més--; una diferència respecte al nombre de naixements que està en el fet que només un 30% dels processos iniciats acaba en embaràs d'èxit.

En paral·lel, les donacions d'òvuls han augmentat un 14,8% i les de semen un 16,1%, fins arribar a les 3.523 les dones i els 1.127 els homes donants, front a les 3.068 dones i 970 homes d'un any abans.

Les dones que se sotmeten a una fecundació 'in vitro' tenen en la seva majoria entre 35 i 39 anys, conviuen en parella, treballen i tenen un nivell d'estudis elevat, tot i que les dones que procedeixen de l'estranger --el 51,3%-- són lleugerament majors, el que apunta que possiblement acudeixin a Catalunya després de no haver aconseguit l'embaràs en clíniques dels seus països d'origen, ha indicat Gispert.

EL 6% PER LA PÚBLICA

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha precisat a Europa Press que al voltant del 6% del total de transferències practicades han estat sufragades pel Servei Català de la Salut (CatSalut), és a dir, al voltant de 1.200 tractaments els va pagar la sanitat pública.

El CatSalut té fixat a les seves tarifes que una fecundació 'in vitro' (FIV) costa 4.200 euros, un diagnòstic de preimplantació més FIV uns 6.200 euros i una inseminació artificial uns 800 euros; unes tècniques a les quals s'ha d'afegir els gairebé 1.000 euros que costa de mitja la medicació associada a les mateixes.

El protocol per pagar tractaments estableix que pot sol·licitar-lo qualsevol dona major d'edat i amb més d'un any de relacions sexuals no protegides --parelles heterosexuals, per tant--, i exclou a dones de més de 40 anys i a homes de més de 55, quan existeixin causes mèdiques que ho desaconsellin, problemes de salut mental, addiccions, antecedents per maltractament i esterilitat voluntària prèvia.

Salut estima que entre un 8% i un 15% de les parelles en edat reproductiva pateixen esterilitat, i d'elles al voltant del 40% faran un tractament de reproducció humana assistida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés