Publicat 14/10/2017 15:05

La faula sobre refugiats 'Jupiter's moon' guanya el 50 Festival de Sitges

David J. Skal, Alberto Marini, Àngel Sala, Gary Sherman, Hattie Yu, Nick Antosca
EUROPA PRESS

   Destaca l'augment de veus femenines en el gènere i un palmarès molt europeu

   SITGES (BARCELONA), 14 oct. (EUROPA PRESS) -

   La pel·lícula sobre refugiats 'Jupiter's moon', del director hongarès Kornél Mundruczó, ha guanyat aquest dissabte el 50 Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, per la seva "valentia" de barrejar la fantasia amb un tema tan actual, com ha decidit el jurat per unanimitat.

   Ho ha anunciat en roda de premsa el cineasta Gary Sherman al costat del director del certamen, Àngel Sala, i altres membres del jurat, els directors Alberto Marini i Nick Acosta, l'historiador cultural David J. Skal i la productora Hattie Yu, que han afegit que el film guanyador també ha estat reconegut com el de Millors Efectes Especials --de Ferenc Deák--.

   El Premi a la Millor Direcció ha recaigut en Coralie Fargeat per 'Revenge', mentre que el Premi Especial del Jurat ha estat per 'Thelma', de Joachim Tier, un film que també ha rebut el Premi al Millor Guió, escrit per Tier al costat d'Eskil Vogt.

   Han distingit com a millor interpretació femenina a Marsha Timothy, de 'Marlina the murderer in four acts', i Rafe Spall ha estat reconegut com el millor intèrpret masculí a 'The Ritual': Sherman ha destacat que valoren la importància de la interpretació en el conjunt de la pel·lícula i la força que aporten tots dos als seus respectius personatges.

   La Millor Fotografia ha estat per 'A Ghost Story', d'Andrew Droz Palerm --aplaudit efusivamente pels presents en la roda de premsa--, mentre que el Gran Premi del Públic ha recaigut a 'Matar a Déu', d'Albert Pintó i Caye Casas, directors que també han comptat amb el premi al Millor Curtmetratge per 'R.I.P'.

   Els principals reconeixements es lliuraran la nit d'aquest dissabte en una gala que comptarà amb un espectacle de La Fura dels Baus i que homenatjarà mites i icones del cinema fantàstic, a l'espai La Fragata, sota l'emblemàtica església de Sitges; i durant la projecció de clausura de 'The Lodgers' es lliuraran la resta de premis.

PREDOMINEN EUROPA I LA DONA

   En preguntar-se per què en el palmarès predominen les produccions europees i amb gran presència femenina, Sala ha contestat que no ha estat premeditat i Sherman ha afegit que no hi havia cap prejudici: "Hem escollit les que ens semblaven millors, sense tenir en compte si eren asiàtiques, europees o americanes".

   El mateix ha passat amb la gran presència de protagonistes i directores femenines entre els premiats --com a 'Revenge', 'Thelma' i 'Marlina...'--, que el jurat ha triat per la seva qualitat, i Sala ha celebrat la "gran notícia" que s'hagin obert les portes a la mirada femenina en el gènere fantàstic, i amb rols violents que en ocasions s'havien atribuït a homes.

RECUPERAR PEL·LÍCULES

   Sobre alguns films europeus, Sala ha reivindicat que el festival tracta de "recuperar títols que han estat maltractats per altres festivals", com a Cannes, Venècia i Berlín, ja sigui per mala crítica, mala premsa o una mala rebuda, però que consideren que tenen gran qualitat.

   "Jupiter's moon' va més d'Europa que altres pel·lícules" amb aparença important i seriosa però que se les emporta el vent, ha dit, i ha assegurat que quan va veure a Cannes el film va suplicar per portar-la a Sitges.

EUROPA I ÀSIA

   El premi Focus Àsia al cinema asiàtic ha distingit a 'A special lady' de Lee An-kyu, amb un esment especial per 'Marlina the murderer in four acts', i el Panorama Fantástic ha assenyalat com a millor pel·lícula 'The Battleship Island'.

   Els premis Méliès al cinema europeu han reconegut la pel·lícula 'Thelma' i el curtmetratge de Magalí Magistry 'Expire', mentre que el reconeixement Blood Window ha recaigut a 'Madraza', d'Hernan Aguilar, amb un esment especial per a l'actriu Isabél Zuaa per 'As Boes Maneiras'.

   La Secció Òrbita, dedicada a l'acció i el thriller, ha distingit a 'The Batlleship Island', de Ryoo Seung-Wan; el Panorama Documenta, amb premi popular al millor documental, ha destacat el film d'Alexandre O.Philippe '78/52'; i la millor pel·lícula d'animació --secció Anima't-- ha estat 'Tehran Taboo', d'Ali Soozandeh.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés