Publicat 18/09/2021 15:28CET

Un fàrmac frena l'avanç d'un tipus de càncer de mama en un 75,8% de pacients, segons un estudi

Aconsegueix que el tumor desaparegui per complet en el 16% de les pacients

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El director de l'International Breast Cancer Center (IBCC), Javier Cortés, ha exposat els resultats d'un assaig que ha demostrat que el tractament del càncer de mama metastásico HER2-positiu amb el fàrmac trastuzumab deruxtecan frena la progressió de la malaltia en un el 75,8% de les pacients als 12 mesos i aconsegueix que el tumor desaparegui per complet en el 16%.

Cortès ha presentat l'assaig clínic DESTINY Breast-03 aquest dissabte en el Simposi Presidencial de l'ESMO Congress 2021, en el qual ha destacat que el nou tractament funciona com un "cavall de Troia" i es revela, al seu semblar, com altament eficaç contra aquest tipus de càncer de mama, informa l'IBCC en un comunicat.

El fàrmac és un anticòs o proteïna que porta en "la motxilla" un tipus de quimioteràpia oculta per a les cèl·lules tumorals: aquest anticòs s'uneix a una espècie d'antena, el receptor HER2, que es troba en la membrana de les cèl·lules tumorals, entra en el seu interior i, una vegada dins, és capaç d'alliberar la quimioteràpia, explica Cortés.

Es tracta d'una acció "tremendament potent i molt significativa", ha reivindicat el director de l'IBCC, que ha assegurat que aquest medicament podria arribar a guarir la malaltia en algunes pacients, o a augmentar, almenys, les possibilitats reals de cronificar la malaltia.

"Crec que són les dades més rellevants, més importants i més impactants en la història del càncer de mama", ha ressaltat Cortés, que ha emplaçat l'Agència Europea del Medicament (EMA) a modificar la fitxa tècnica actual de trastuzumab deruxtecan i permetre el seu ús en pacients que hagin rebut prèviament una única línia de tractament.

Per als autors de l'assaig, aquest estudi va a implicar en un futur molt proper un canvi no solament en el maneig del càncer de mama metastásico HER2-positiu, que representa el 15% dels tumors de mama diagnosticats i és un dels subtipos més agressius, sinó "probablement també de molts altres tipus tumorals".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés