FAPE i PDLI reclamen que s'investigui l'aparició de cartells anònims amb amenaces a periodistes catalans

Publicat 6/11/2019 19:05:29CET
PDLI
PDLI - Archivo

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) i la Plataforma en Defensa per la Llibertat d'Informació (PDLI) reclamen que s'investigui l'aparició de cartells anònims als carrers de Barcelona amb amenaces a periodistes catalans.

El president de la FAPE, Nemesio Rodríguez, ha assenyalat a Europa Press que la federació condemna i ha reclamat que s'investigui "a fons" els autors d'aquests cartells i que s'assignin responsabilitats.

Des de la Plataforma en Defensa per la Llibertat d'Informació (PDLI), consideren d'una "gravetat extrema" l'aparició de cartells anònims amb les fotos de sis periodistes catalans en els quals se'ls qualifica de "terroristes de la informació en el servei de l'Ibex".

Per aquest motiu, ha sol·licitat al ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, que posi "tots els mitjans necessaris per investigar aquests fets i que el culpable o els culpables assumeixin la responsabilitat dels mateixos".

"És una obligació dels poders públics protegir la seguretat dels periodistes com a garantia d'un dret fonamental bàsic en la democràcia com és la llibertat d'informació", ha recordat la PDLI al ministre.

A més, ha reclamat que, "amb molta urgència", tots els partits polítics, mitjançant els seus candidats a la presidència del govern, condemnin aquests fets i manifestin el seu suport als professionals de la informació, "sigui el que sigui la línia editorial dels mitjans on treballen, en defensa d'un Estat democràtic plural, on la llibertat de premsa és una peça bàsica i irrenunciable".

El cap de l'executiu en funcions, Pedro Sánchez, ha començat un míting electoral a Còrdova demanant un aplaudiment per a aquests professionals i ha subratllat com el PSOE és un partit que defensa la llibertat de premsa i d'expressió "en tot el territori" espanyol. "Ens teniu amb vosaltres, periodistes", ha afirmat.

La PDLI ha comunicat aquests fets a les entitats i organismes de defensa de la llibertat de premsa perquè instin el Govern espanyol a "combatre'ls i prevenir-los" i, a més, promourà una declaració conjunta de les organitzacions espanyoles de periodistes.

D'aquesta manera, ha expressat el seu "suport i solidaritat" amb els sis professionals assenyalats en els pasquins: Xavier Sardà ('El Periódico'), Joan Guirado ('OkDiario'), Mayka Navarro ('La Vanguardia'), Xavier Rius ('E-notícies'), Laura Fàbregas ('Crónica Global') i Estefanía Molina ('La Sexta').

Per la seva banda, Xavier Sardà ha declarat 'El Periódico' que sent pena i Joan Guirado ha dit via Twitter que el que li importa no és que li diguin terrorista, sinó que això afecta el seu voltant més proper, després de la qual cosa es mostra orgullós de col·laborar amb 'OkDiario' i 'Espejo públic'.

'Crónica Global' al·ludeix al fet que els cartells inclouen la seva redactora Laura Fàbregas; i Xavier Rius afirma en el seu mitjà, 'e-notícies', que a més un correu electrònic l'acusa textualment de ser un venut a les elits de l'Estat.

També el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha rebutjat aquest dimecres en un tuit les "amenaces" contra periodistes catalans en uns cartells anònims amb les llegendes en català 'Terroristes de la informació en el servei de l'Ibex' i 'Que es quedin a Madrid!', i ha mostrat la seva solidaritat i suport demanant respecte pel treball dels professionals.