Publicat 14/02/2018 14:31

La Fapac insta a boicotejar les proves de 3r i 6è de Primària per no ser "obligatòries"

C.Porta, B.Tascón (Fapac) i C.Bayo
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

La Federació d'Associacions de Mares i Pares de Família (Fapac), Assemblea Groga de Gràcia i la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI), amb el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce), han instat les famílies a negar-se a fer les proves d'avaluació de tercer i sisè de Primària en considerar que no són "obligatòries".

En roda de premsa de presentació de la campanya contra les proves, la presidenta de Fapac, Belén Tascón, ha assegurat que "legalment" no existeix l'obligatorietat de realitzar-les ja que la moratòria de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) les estableix com a mostrals i tampoc existeix en l'articulat de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) una obligatorietat.

Tascón ha dit que, si una comunitat autònoma vol convertir-les en censals, ha de regular-ho, qüestió que, segons ella, "a Catalunya no s'ha fet".

Les proves de tercer de Primària estan previstes per entre el 5 i el 16 de març, mentre que les de sisè ho estan entre el 8 i 10 de maig, augmentant-se un dia la seva durada per la incorporació de l'avaluació de l'àrea de coneixement de medi natural.

Tascón ha retret que es tracta d'un tipus de proves que fomenten la "privatització i competició" per establir rànquings, per la qual cosa ha instat les famílies a negar-se a fer les proves que no són obligatòries.

Cecilia Bayo, de l'Assemblea Groga de Gràcia, ha demanat a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, en lloc d'unes proves externes estandarditzades, un "projecte global d'avaluació educativa" dut a terme des d'un enfocament pedagògic i inclusiu.

Ha demanat estudis interns, contextualitzats i adaptats a la realitat socioeconòmica dels centres, que es fugi de "classificacions i etiquetes" i ha exigit una inversió pública a l'escola pública catalana.

1.400 FAMÍLIES

Bayo ha afirmat que en aquesta campanya, que se celebra per quart any consecutiu, no serà necessari parlar d'"insubmissió o objecció", sinó de negar-se a fer la prova mantenint l'acció política d'altres edicions.

Tascón i Bayo han explicat que el passat any un total de 1.400 famílies van boicotejar les proves de tercer i sisè de Primària, admetent que no és una opció "majoritària", i ha dit que aquest dimecres celebren una reunió en l'Escola Pau Casals de Barcelona per explicar la campanya.

SUPORT SINDICAL

Han mostrat el seu suport a la campanya els sindicats Ustec·Stes, CCOO de Catalunya, la UGT i la CGT, ressaltant el portaveu d'Ustec·Stes, Ramon Font, que les proves externes "ensinistren. Són el model autoescola, no aprens a conduir".

Des de la CGT, Josep Riera s'ha preguntat "què examinen i per a què examinen", Carme Pinós (UGT) ha lamentat la segregació que produeix la preinscripció, mentre que Angel Garcia (CCOO) ha demanat una avaluació externa de les polítiques de la Conselleria d'Ensenyament.

Sindicats estudiantils també han mostrat el seu suport a la campanya: l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) ha lamentat que reforcen la "lògica de la competitivitat" cridant a la desobediència, i el Front d'Estudiants ha criticat la segregació que poden comportar els seus resultats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés