Publicat 24/10/2020 16:38CET

Extorsió sexual, mutilació genital o explotació sexual: violències que es recullen en la Llei de Llibertat Sexual

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

La nova Llei Orgànica de Garanties de la Llibertat Sexual del Govern central inclou com a formes de violència contra la dona l'extorsió sexual, la mutilació genital o l'explotació sexual, entre d'altres.

Unides Podem va començar a redactar aquesta norma com a grup parlamentari al Congrés amb l'objectiu de modificar el Codi Penal per conjuminar el tipus d'abús i agressió sexual, l'aplicació de la qual es va posar en dubte després del cas de 'La Manada' de Pamplona.

L'objectiu dels 'morats' era evitar que el concepte d'"intimidació" que diferencia l'abús i l'agressió es pogués malinterpretar, i eliminar el delicte d'abús, i aplicar diferents agreujants al d'agressió.

Aquesta articulació s'inclou en l'avantprojecte de llei de llibertats sexuals que ara preparen com a Govern.

ATENCIÓ A LA VIOLÈNCIA SEXUAL DIGITAL

També inclou una modificació del Codi Penal per endurir les penes d'assetjament de carrer. En aquest cas, s'especifica que aquest delicte es dona quan existeix una situació objectivament humillant, hostil o intimidatòria per a la dona.

Però, a més, han inclòs en el text respostes per a altres formes de violència sexual. Fonts del departament que dirigeix Irene Montero, indiquen que l'avantprojecte pretén donar resposta, especialment, a les violències sexuals que es cometen en l'àmbit digital, des de la difusió d'actes de violència sexual a través de mitjans tecnològics, fins la pornografia no consentida o l'extorsió sexual.

Les mateixes fonts assenyalen que la norma assenyala també com violències sexuals l'assetjament, l'exhibicionisme, la prostitució aliena, la corrupció de menors, la mutilació genital, el matrimoni forçós o la tracta amb finalitats d'explotació sexual.

VIOLÈNCIES D'"EXPLOTACIÓ REPRODUCTIVA"

El text també recull el feminicidi sexual, però en aquest cas només en l'àmbit estadístic i de reparació a les seves víctimes, concretament als orfes.

Finalment, el Ministeri ha explicat que vol actuar també en el grup de violències que ells anomenen d'explotació reproductiva". No obstant això, aquests delictes els esperen incloure en la reforma de la Llei de l'Avortament, que tenen prevista en agenda.

Aquestes violències d'"explotació reproductiva" són la gestació subrogada, l'avortament forçat, l'esterilització forçada i la violència ginecoobstètrica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés