Actualitzat 16/12/2015 18:50

Extirpen un tumor cerebral a un pacient mentre toca el saxofon per evitar seqüeles

Hospital regional operación tumor cerebral pionero consejero
EUROPA PRESS/JUNTA DE ANDALUCÍA

El conseller de Salut agraeix la seva tasca a tots els professionals del SAS, que "cada dia contribueixen a buscar solucions innovadores"

   MÀLAGA, 16 Des. (EUROPA PRESS)

Neurocirurgians, neurofisiòlegs, neuropsicòlegs, anestesiòlegs i infermers de l'Hospital Regional Universitari de Màlaga han fet, per primera vegada a Europa, una intervenció en la qual s'ha extirpat un tumor cerebral a un pacient mentre tocava el saxofon en alguns moments per evitar seqüeles.

   En concret, l'equip sanitari ha portat a terme un mapatge de l'escorça cerebral del llenguatge musical a Carlos Aguilera, de 27 anys, al qual s'ha mantingut despert --sense anestèsia general-- durant tota la intervenció, inclosa la fase de resecció del tumor.

   El conseller de Salut de la Junta d'Andalusia, Aquilino Alonso, ha estat present aquest dimecres en la roda de premsa en què els professionals, acompanyats del pacient, han explicat l'esmentada operació.

   Alonso ha donat les gràcies a tots els professionals del Sistema Andalús de Salut (SAS), que "cada dia contribueixen a buscar solucions innovadores per a la salut i el benestar de la ciutadania".

   Alhora, el conseller ha reafirmat "l'aposta de la Junta d'Andalusia per una sanitat pública que combina a la perfecció la resposta als problemes més senzills i als de més complexitat i en què assistència, docència, investigació i innovació van de la mà per lluitar contra les malalties".

   La intervenció, amb una durada de 12 hores, es va desenvolupar el passat 15 d'octubre i hi van participar 16 professionals sanitaris de l'Hospital Regional; concretament, tres neurocirurgians, dos neuropsicòlegs, tres neurofisiòlegs, un anestesista, cinc infermeres, un auxiliar d'infermeria i un zelador.

   Després de passar dues setmanes hospitalitzat, Aguilera ha estat donat d'alta i prossegueix les atencions a domicili amb una bona evolució, segons el neurocirurgià Guillermo Ibáñez. De fet, el pacient ha interpretat diverses peces musicals amb el saxofon durant la roda de premsa. Entre elles, la balada de jazz 'Misty', que ja va tocar durant l'operació, i una de Johann Sebastian Bach.

   El pacient ha agraït la feina als professionals de l'Hospital Regional i ha aplaudit que "tinguem la sort de tenir-los aquí". "Fa dos mesos estava en una llitera i avui he tornat a néixer", ha assenyalat.

COL·LABORACIÓ DEL PACIENT

   Els professionals van utilitzar monitorització neurofisiològica intraoperatòria, una tècnica que permet garantir la seguretat de l'acte quirúrgic, i evitar seqüeles que se'n puguin derivar, i per a la qual es va comptar amb la col·laboració del pacient, que és membre d'una orquestra i becari a la Banda Municipal de Màlaga.

   Ibáñez ha valorat l'actitud "valenta" del pacient, i ha assegurat que "un 50% de l'èxit de l'operació és seu". Als músics professionals l'hemisferi cerebral esquerre té més implicació en la comprensió i execució del llenguatge musical, zona on també es localitza l'àrea motora, sensitiva i del llenguatge, i on hi ha també la massa tumoral.

   A l'Hospital Regional s'han intervingut fins avui un total de 12 pacients desperts als quals s'ha realitzat el mapatge cortical de les àrees del llenguatge, però aquesta és la primera vegada que es fa la monitorització de les àrees cerebrals relacionades amb el llenguatge musical.

   Segons han constatat els mateixos professionals responsables de l'operació, no existeixen altres precedents a Espanya o Europa, tot i que sí a Califòrnia (EUA), amb un cas semblant del passat mes de juny.

   El neurocirurgià de l'Hospital Regional ha explicat que la localització de regions corticals funcionals durant la cirurgia de tumors cerebrals ha adquirit una gran rellevància, ja que permet fer una resecció del tumor més extensa, i en conseqüència, disminuir la probabilitat de morbiditat associada.

PROCEDIMENT ANESTÈSIC

   A la fase prèvia a la intervenció quirúrgica és important trobar la col·locació més confortable per al pacient, ja que durant l'operació només estarà sedat --de manera proporcional a les necessitats quirúrgiques de cada fase-- i hi participarà de manera activa.

   El procediment anestèsic es fa en la seva totalitat amb el pacient despert, amb les seves funcions cerebrals intactes, ja que és imprescindible la seva col·laboració per poder identificar les respostes tant a la fase d'estimulació elèctrica per al mapatge cortical com a la de resecció del tumor. Per aquesta raó, no se sotmet el pacient a una anestèsia general amb intubació ni s'utilitzen relaxants musculars.

   Així, en una primera fase s'aplica anestèsia local --prèvia a la instal·lació del capçal metàl·lic que manté subjecte el crani-- a la zona de la intervenció, i s'associa una sedació profunda --amb una perfusió contínua intravenosa amb fàrmacs que proporcionen la sedació i analgèsia-- durant la fase d'incisió de la pell, craniotomia i tancament, una vegada finalitzada l'extracció del tumor.

   En paraules d'Ibáñez, "la implicació i col·laboració de tots els professionals, i la del pacient, és vital per poder fer una resecció òptima considerant sempre els límits del tumor, i, per descomptat, les zones eloqüents adjacents identificades degudament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés