Publicat 15/04/2016 17:26CET

Expulsat dels Missioners dels Malalts Pobres a Vigo un frare acusat d'estafa

A Barcelona s'ha denunciat a l'ordre en detectar importants "transferències a l'estranger" a familiars de l'administrador

VIGO/BARCELONA, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El pare José Donaire ha estat expulsat de la Pia Unió dels Germans Missioners dels Germans Pobres de Teis, a Vigo, pel comissari i màxim responsable d'aquesta ordre després que transcendís que la Fiscalia l'acusa d'un delicte d'estafa agreujada de "centenars de milers" d'euros a una persona gran i discapacitada.

Així ho han comunicat aquest divendres en una roda de premsa a Vigo el comissari nomenat per l'Arquebisbe de Barcelona per a la Pia Unió de Germans, i el bisbe de la Diòcesi de Tui-Vigo, Luis Quinteiro Fiuza, que han indicat que la Fiscalia sol·licita per a Gràcia dos anys i sis mesos de presó, així com una multa.

Segons han explicat, davant de la gravetat de l'acusació, tant l'ordre com el Bisbat de Tui-Vigo i l'Arquebisbat de Barcelona s'han personat com a acusació particular en la causa judicial que se segueix per aquests fets, i han dit que, a més del germà, suposadament també van participar entre cinc i sis persones més.

Per tot això, el comissari ha manifestat que aquest dijous va resoldre expulsar José Donaire de la Pia Unió, qui en el moment de la comissió del suposat delicte era superior de Vigo i provincial de Galícia. El comissari va notificar aquesta decisió a Gràcia el matí d'aquest divendres, qui, ha dit, la va acceptar.

"Lamentem molt aquesta situació", ha subratllat, si bé ha al·ludit que aquesta és "una acusació de magnitud" i que pretenen evitar que pugui veure's afectat "el bon nom de la Pia Unió i la feina feta en aquests 50 anys". "Moralment considerem que és la solució adequada, reiterant la presumpció d'innocència que existeix en qualsevol persona", ha rematat.

Amb tot això, el bisbe ha posat èmfasi que la casa dels Germans Missioners dels Germans Pobres és una "referència decisiva" per a Vigo i la diòcesi, i per aquesta raó ha traslladat un missatge de "tranquil·litat i seguretat" per als usuaris de la casa de Teis i les seves famílies i ha garantit que "seguirà en servei".

Finalment, el comissari ha aclarit que els membres de la Pia Unió són germans que pertanyen a una associació privada de fidels i que treballen en comú en una obra de caritat, però, tot i que estan autoritzats a vestir hàbits, no fan vots ni són associació pública de l'Església.

CONNEXIÓ AMB BARCELONA

El comissari ha explicat aquest divendres que aquesta causa ha transcendit després que l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, denunciés davant dels Mossos d'Esquadra un frare --ja expulsat de l'entitat-- per una presumpta gestió fraudulenta del patrimoni de l'orde religiós Germans Missioners dels Malalts Pobres, de la qual era apoderat.

Tal com ha comunicat, en iniciar les indagacions a Barcelona, van enviar auditors i persones de confiança a la Pia Unió dels Germans Missioners dels Germans Pobres a Vigo per analitzar la comptabilitat, i "de manera gairebé casual", revisant documentació, s'ha tingut coneixement de la causa judicial oberta a la ciutat de Vigo.

En relació amb això, ha incidit que el de Barcelona i el de Vigo són dos casos diferents, si bé ha dit que el Bisbat de Tui-Vigo també s'adherirà a la personació en la causa catalana. A més, hi ha una auditoria en marxa, en què no descarten que puguin sorgir altres irregularitats perquè de moment només han pogut "entrar i rascar".

Davant d'aquestes qüestions, el bisbe de Tui-Vigo ha manifestat que sempre han de ser transparents, però ha subratllat que quan es tracta de diners dels pobres han de ser "no només transparents, sinó absolutament exigents a totes les possibles irregularitats" i arribar "fins al final".

TRANSFERÈNCIES A L'ESTRANGER

El comissari ha explicat que "tot ha començat" al començament de l'any, quan la Pia Unió va vendre un immoble i el registrador de la propietat va fer una qualificació negativa per no tenir el permís del Bisbat. A l'hora de demanar documentació i explicacions, ha dit que aquestes "no han estat convincents" per part de la Pia Unió ni per qui va comprar l'immoble.

Per aquesta raó, l'Arquebisbat de Barcelona va fer una visita extraordinària i el va nomenar a ell com a visitador. Així, quan va començar a treballar amb auditors i tècnics, van detectar "irregularitats" que afecten l'administrador de Barcelona, amb "transferències a l'estranger" d'"imports importants" en euros i diferents divises a persones del seu entorn familiar.

Davant de la gravetat d'aquestes qüestions, l'Arquebisbat ha presentat una denúncia, a partir de la qual els Mossos d'Esquadra van escorcollar aquest dijous la seu barcelonina de l'associació, acompanyats de l'administrador de l'associació religiosa, de nacionalitat peruana, que ha estat detingut aquest dimecres.

Durant l'escorcoll, que es va fer per clarificar la situació i definir l'autoria dels possibles delictes, la policia va decomissar materials ofimàtics per investigar l'abast de les presumptes irregularitats detectades.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés