Publicat 28/10/2014 17:03

Una exposició al Palau Robert mostra la difícil situació de la dona a l'Afganistan

Dos protagonistas con los periodistas Mònica Bernabé y Gervasio Sánchez
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

L'exposició itinerant 'Dones. Afganistan', amb fotografies de Gervasio Sánchez i textos de Mònica Bernabé, mostra al Palau Robert "històries de violacions flagrants dels drets humans" que viuen les dones afganeses en la seva quotidianitat.

L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) ha impulsat i coordinat el projecte, la mostra del qual podrà veure's a partir d'aquest dijous i fins al 15 de febrer, finançat per l'Ajuntament de Barcelona i amb el suport de la Generalitat, i que compta també amb un llibre de gran format i un espai de diàleg i conferències.

Les ponències tindran lloc aquest dimarts, dimecres i dijous, i comptaran amb la presència de dos protagonistes de l'exposició: la política afganesa Azita Rafaat i l'advocada Saija Behgam, segons han anunciat a la presentació el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, i el Comissionat de Relacions Internacionals i Cooperació de l'ajuntament, Joaquim Llimona.

'Dones. Afganistan' és el treball conjunt de sis anys entre Sánchez, periodista i fotògraf especialitzat en conflictes armats, i Bernabé, l'única periodista espanyola que es troba de manera continuada a l'Afganistan, que ha produït l'exposició gràcies a la seva experiència al país, on porta vivint 8 anys.

Els autors han volgut mostrar la violència endèmica i estructural, un problema social potenciat per la guerra que pateixen les dones en un país que Sánchez ha definit com a "duríssim, on en algunes zones cal tenir en compte la seguretat", i on és extremadament complicat un treball de fotografia i denúncia social.

Bernabé ha explicat que culturalment està considerat una ofensa fotografiar una dona (i molt més si el fotògraf és un home), cosa que apunta com "una forma d'ocultar la realitat".

Així i tot han pogut captar imatges de dones amb màniga curta en un casament --que celebren en habitacions separades--, de noies en hospitals amb els cossos cremats després d'immolar-se "a l'estil bonze", com a denúncia davant d'un matrimoni forçós, i sobretot recopilar les històries de totes les nenes casades en contra de la seva voluntat per les seves famílies, o dones que en divorciar-se han perdut per sempre la custòdia dels seus fills.

UNA VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL

Bernabé i Sánchez han criticat que, tot i que hi ha hagut una millora després de la sortida dels Talibans, i hi ha nenes i noies als instituts i universitats o practicant esports considerats masculins, només es tracta d'un "oasi" que passa en certes famílies de classe mitjana --un 80% de la població viu al camp, on la violència i la pobresa s'accentua-- i que s'acaba en la seva intimitat, on la tradició és molt forta, o després de ser adultes.

"Hem vist menors els ulls de les quals expliquen l'abisme de dolor que han viscut, però el que menys he pogut aguantar és el cinisme i la prepotència dels governants internacionals, els projectes milionaris dels quals em semblen un fracàs absolut", ha denunciat Sánchez, que ha revelat una gran hipocresia mundial perpetrada pels mitjans de comunicació.

Els autors han assenyalat els governs dels Estats Units i Europa com a culpables de finançar el règim polític afganès, que perpetua una impunitat generalitzada sense aplicar les lleis en casos de violència --mecanismes per aparentar obertura-- i que inclou "dos criminals de guerra com a vicepresidents", dos senyors de la guerra col·locats pels EUA com a compensació pel suport en la seva lluita en contra dels Talibans--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés