Publicat 26/7/2019 19:01:43 +02:00CET

Una exposició a Camporrells (Osca) commemora els 60 anys de la central hidroelèctrica de Canelles

Exposició en Camporrells (Osca).
ENDESA

Organitzada per l'Associació Els Totxets, Ajuntament de Camporrells i la Fundació Endesa

LLEIDA/CAMPORRELLS (OSCA), 26 jul. (EUROPA PRES) -

L'Associació Els Totxets de Camporrells, amb la col·laboració de la Fundació Endesa i l'Ajuntament de Camporrells, inauguraran aquest dissabte, dia 26 de juliol, a les 18.00 hores, una exposició per commemorar el 60 aniversari de la construcció de la central hidroelèctrica de Canelles.

L'objectiu és posar en valor la transformació social, cultural, tecnològica i econòmica que va suposar la posada en marxa d'aquesta infraestructura per als municipis limítrofs entre
Catalunya i Aragó. Camporrells és un bon exemple, situat a la Franja, concretament a la Comarca de la Litera, on la presència de l'embassament és inherent en el seu moment a dia.

La mostra, que es podrà visitar fins dilluns a la Casa Social, entre les 19.00 i les 20.15 hores de la tarda, acollirà una trentena d'elements de patrimoni tecnològic cedits pel Fons
Històric de la Fundació Endesa, així com mig centenar d'imatges de la construcció de la central hidràulica, procedents del mateix Fons Històric i del propi banc d'imatges de Camporrells.

Destaquen equips de topografia, aparells de mesura, electrodomèstics i documentació tècnica de la instal·lació, que representen l'evolució i la trajectòria d'aquest tipus d'infraestructures i que s'han convertit en un testimoni material de l'arqueologia industrial que va transformar l'entorn i va donar treball a uns 2.800 treballadors, els quals es van traslladar amb les seves famílies a un campament provisional, anomenat "poblat de Canelles", que amb més de 4.000 habitants era deu vegades més gran que qualsevol altre poble de l'entorn.

Amb el tancament d'aquest poblat, a principis dels anys 80, molts habitants es van quedar al territori i avui dia són veïns de pobles d'al voltant.

L'acte institucional d'inauguració tindrà lloc a l'església de Camporrells i està previst que assisteixin el president de la Diputació d'Osca (DPH), Miguel Gracia; la vicepresidenta de la Diputació de
Lleida, Estefanía Rufach i el director general d'Endesa a Aragó, Ignacio Montaner.

Els acompanyaran representants de la Fundació Endesa i Endesa, mitjançant la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power, propietària de la central, i de l'associació Els Totxets de Camporrells, així com de les diferents administracions, consistoris i entitats de l'entorn de l'embassament de Canelles.

HISTÒRIA DE LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA DE CANELLES

La central de Canelles i la seva presa, construïda en tan sols sis anys (de 1953 a 1959) per l'antiga Enher, actualment integrada dins d'Endesa i Enel Green Power, va resultar l'embassament d'aigua més gran situat a la comarca de la Noguera, concretament a l'estret de Canelles. El resultat va ser l'execució d'una presa de doble curvatura de 150 metres d'altura i de 210 metres de longitud en coronació, amb una capacitat total de 687 hectòmetres cúbics, dissenyada per l'enginyer Eduardo Torroja.