Actualitzat 10/06/2014 18:19

Experts sanitaris reclamen una nova llei de salut i pressupostos estables a dos anys vista

La exconsellera de Salud de la Generalitat, Marina Geli (PSC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

Nou experts en el sistema sanitari català, entre els quals hi ha la diputada Marina Geli, han reclamat aquest dimarts una nova Llei de salut i ordenació sanitària de Catalunya (Lsosc) que n'actualitzi la vigent, aprovada el 1990, amb la finalitat de blindar la competència sanitària de Catalunya, i també han demanat a la Generalitat pressupostos més estables en matèria social i sanitària a, com a mínim, dos anys vista.

Abans de l'acte públic de presentació del document, que els experts van lliurar a la Comissió de Salut del Parlament fa dues setmanes, la directora del Programa d'Atenció de Pacients Crònics de l'Àrea Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), Montserrat Figuerola, i l'economista de la salut Santiago Marimón han destacat la necessitat que la Cambra catalana creï una nova llei sanitària, a la qual només se li puguin afegir modificacions a través de majories qualificades.

"D'altra manera, anem afegint canvis, i ja no ens aclarim", ha remarcat Marimón, que ha exigit transparència a la Generalitat en governar i donar compte de les polítiques i resultats del sistema sanitari, al qual plantegen un total de deu propostes, entre les quals hi ha una aposta decidida i generalitzada per a l'accessibilitat al sistema sanitari, sense que sigui reservada als afiliats a la Seguretat Social.

El grup d'experts, entre els quals també figuren Josep Maria Armengou, Andreu Banús, Josep Maria Sabaté, Feli Lopa, Joan Canals i Roberto Villaescusa, també ha demanat a la Generalitat que assumeixi "la responsabilitat" del conjunt del sistema sanitari català, ja sigui de l'ICS com d'altres consorcis amb participació local i comarcal, ha remarcat Figuerola, que ha demanat una clarificació de totes les entitats que presten serveis al sistema.

Un finançament plurianual i estable en matèria sanitària i social, que prevegi mínims i màxims en els pressupostos, és una altra de les prioritats del document, que també subratlla la necessitat de tenir un model sanitari territorial.

També han demanat un model de compromisos establerts mitjançant diverses modalitats contractuals, un sistema transparent i que rendeixi comptes mitjançant un sistema d'informació integrat de la sanitat amb finançament públic, així com un codi ètic i de sostenibilitat aplicat a totes les entitats que presten serveis públics.

"TRANSPARÈNCIA ABSOLUTA"

Segons la seva opinió, aquest model de "transparència absoluta" necessària hauria de tenir un sistema d'anàlisi de la informació per detectar desequilibris i riscos per a la cohesió social, l'equitat, l'estabilitat i la sostenibilitat.

Entre les peticions també destaca l'autonomia de gestió de tots els hospitals i centres d'atenció primària, amb regulació dels límits de decisió per no contradir els principis de la nova Lsosc; la importància de seguir invertint en recerca, però diferenciant els costos per a la salut dels imputables a la investigació i a la docència, i regular l'assistència de pacients amb finançament privat.

Marimón ha assenyalat la "falta de transparència, d'ús intel·ligent de la informació del sistema, i de clarificació del sistema públic i de les seves responsabilitats" com els principals punts febles del sistema sanitari català, tot i que ha fet èmfasi que el document se centra en propostes constructives.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés