Publicat 29/01/2019 20:40

Experts reclamen més ambició en sancions a la futura Agncia catalana de Salut Pública

Miquel Porta (UAB) i Antoni Plasncia (ISGlobal)
EUROPA PRESS

Un catedrtic de la UAB demana monitorizar productes txics de menjar, envasos, aire i aigua

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) i exdirector de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plasncia, i el catedrtic de Salut Pública de la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) Miquel Porta han reclamat més ambició en la capacitat sancionadora de la futura Agncia de Salut Pública de Catalunya (ASPC).

En el marc d'una ponncia del Projecte de llei de creació de l'ASPC en el Parlament, Porta ha reclamat ser "més valents" en els termes de la llei relacionats amb les sancions, encara que aix equivalgui a no tenir un bona relació amb la resta de departaments de la Generalitat.

En el seu discurs, ha defensat la "radicalitat" en termes conceptuals per incidir en les qüestions concretes de contaminació ambiental, toxicitat en els aliments i altres substncies que afecten a la vida de les persones i que tenen a veure amb les polítiques de salut pública i de tipus ambiental.

"Sempre s'est contemporitzant i l'extrema dreta promou amb xit la idea que no es pot fer res davant les coses, i les agncies són un exemple", ha dit.

Precisament, ha reclamat més accions per evitar la desafecció amb el sistema burocrtic, i combatre "populismes que estan fent estralls en els teixits socials".

"Quan no es fa alguna cosa que s'ha proms que es far, es fa molt mal, i no es quantifica l'impacte en dolor, sofriment, malaltia i en l'economia", ha lamentat el catedrtic, que ha demanat tornar a usar instruments de monitoratge de productes txics en aliments, envasos, en l'aigua i en l'aire.

Per aix, ha demanat que la llei ofereixi "més garanties" per monitorizar aquests aspectes a través de biomarcadors i substncies corporals contaminants.

"Fa anys que el Govern no difon estudis sobre nivells de txics en aliments i persones", i alguns d'aquests no s'han analitzat en deu anys, pel que demana més ambició política per abordar totes aquestes qüestions.

Plasncia, que va ser director de Salut Pública entre 2004 i 2011, ha recolzat que la futura agncia tingui una naturalesa d'organisme autnom administratiu, i tingui un contracte programa amb el CatSalut per a la provisió de serveis.

Ha considerat "clau" la gestió de la potestat sancionadora, que creu que supera visions anteriors més polítiques i no tan tcniques, per ha manifestat les seves reserves sobre que aquesta potestat tingui a veure solament amb les funcions d'adrea i no en general.

MODERNITZACIÓ "URGENT"

Ha trobat a faltar referents explícits sobre la salut primria i comunitria, així com el pressupost ordinari, i ha vist "urgent" la reforma modernitzadora que contempla el projecte de llei que es discuteix al Parlament i que est recollit en el projecte de Pressupostos de la Generalitat per aquest any.

Tant Plasncia com Porta han coincidit a defensar la urgncia d'aquesta llei en un món "cada vegada més complex i sense fronteres", en qu la salut pública ha de renovar-se i reformar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés