Publicat 17/5/2019 19:02:53 +02:00CET

Experts indiquen que les agressions sexuals grupals són més violentes i amb més seqüeles

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

Les agressions sexuals en grup són més violentes que les individuals i les seves seqüeles més greus i persistents, segons experts reunits en la jornada 'Desafiaments forenses i criminològics davant les noves formes d'agressió sexual en grup', organitzada pel Màster Universitari en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica d'UIC Barcelona.

En un comunicat aquest divendres, UIC Barcelona ha informat que criminòlegs, advocats, psicòlegs i mèdics forenses han analitzat aquest tipus d'agressions i han destacat que la resistència de les víctimes és menor davant violacions grupals.

El metge forense de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya Àngel Cuquerella ha detallat que les agressions de joves en grup impliquen un major grau de violència i ha assenyalat que les víctimes de més edat pateixen actes més violents.

A més, ha definit el perfil de l'agressor sexual en grup, d'acord en un estudi del 2016: joves d'entre 20 i 25 anys amb parella --només un 11% no té-- i que no coneix la víctima, un 54% havia consumit alcohol abans de realitzar l'agressió i un 48% havia consumit drogues, mentre que un 21% havia emprat un arma per intimidar la víctima.

Cuquellera també ha apuntat que la víctima acostuma mostrar "escassa resistència" i, al moment de l'agressió, la meitat havia consumit alcohol i un 31% havia pres drogues recentment.

La investigadora del Grup d'Estudis Avançats en Violència Marian Martínez ha explicat que a Espanya un 22,5% de persones de més de 14 anys que responen enquestes de victimització indiquen haver patit alguna vegada abusos o agressions sexuals.

Martínez també ha apuntat que la reincidència dels agressors sexuals se situa al voltant del 20% i ha destacat que es tracta d'una taxa "molt menor que la mostrada per altres categories delictives com els delictes violents, contra la propietat o per tràfic de drogues, amb una taxa que pot oscil·lar entre el 20 i el 60%".

I ha destacat els programes de tractament que es duen a terme a la presó, perquè segons alguns estudis "s'aconsegueix rebaixar la taxa de reincidència al 4%".

En la jornada, que aquest any ha estat la quarta edició, també han participat l'advocat penalista i soci a Molins & Parés, Marc Molins, i el psicòleg forense de la UB, Ismael Loinaz.