Publicat 30/5/2020 10:38:24 +02:00CET

Experts estimen que separacions i divorcis augmentaran després del confinament

Una parella agafats de la mà a la Plaça d'Espanya, a Sevilla (Andalusia, Espanya), a 03 de maig de 2020 (arxiu).
Eduardo Briones - Europa Press

Els qui estaven en una relació satisfactòria "ara estan millor"

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

Experts han alertat que l'anomenat 'efecte setembre' que s'experimenta després de períodes vacacionals a l'estiu, Nadal i fins i tot Setmana Santa i que es caracteritza pel repunt de divorcis i separacions podria donar-se també després del confinament pel coronavirus.

L'advocat, vicepresident de la Societat Catalana d'Advocats de Família (Scaf) i vocal de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola d'Advocats de Família (Aeafa), Ramón Quintano, ha assegurat a Europa Press que encara és aviat per saber el nombre de peticions de separació i divorci, però "hi haurà un repunt".

El psicòleg i director de l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella de Barcelona, Pere Font, ha assegurat que el nombre de separacions i divorcis post-confinament serà major als registrats en aquestes mateixes dates però de l'any passat: "Els professionals que ajudem parelles en crisis tindrem molt treball".

Les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen que en 2018 es van produir 99.444 casos de nul·litat, separació i divorci en tota Espanya, i 17.705 a Catalunya.

EFECTE MULTIPLICADOR

"El divorci augmentarà segur", ha avisat Font, i ho ha atribuït a l'aparició de noves friccionis fruit de dos mesos de convivència contínua, sumada a les limitacions del confinament, que impedeixen diluir tensions amb activitats i contacte extern amb altres persones.

Font ha advertit de l'efecte multiplicador' del confinament en les relacions de parella; segons el psicòleg, els qui estaven en una relació satisfactòria ara estan millor, mentre que aquells que travessaven una crisi o període de malestar ho veuen potenciat.

Font no ha descartat el fenomen dels 'Corona Boomers' --una eventual nova generació de bebès que poden néixer a la fi d'any i a principis de 2021 com a fruit del confinament--, però ha assenyalat que el descens d'ingressos la ciutadania serà un aspecte que limitarà aquest fenomen, i no augura una època de bonança reproductiva.

RELACIONS AFECTIVES ABANS QUE SEXUALS

Dades d'una enquesta de Doctorialia sobre els efectes del confinament en la salut de la població afirmen que 4 de cada 10 parelles van assegurar que ha afectat a la seva relació, dels quals un 19% va afirmar haver descobert aspectes negatius de la seva parella, i un 62% va indicar tenir menys relacions sexuals.

Font ha explicat que la frustració causada per les conseqüències del confinament pot causar una baixada del libido i les ganes de mantenir relacions amb la parella.

VIURE SOL O EN PAREJA

Sobre les parelles que no viuen juntes ha remarcat que, encara que el confinament ha visibilizar la masturbació i el cibersexe, a la llarga ambdues pràctiques no poden reemplaçar el contacte físic i afectiu, per la qual cosa després del confinament prevaldrà la proximitat i el contacte íntim no necessàriament sexual.

A més, Font ha destacat que el Ministeri de Sanitat holandès va recomanar als ciutadans solters cercar un company sexual per passar el confinament, alguna cosa que ha titllat de "assenyat".

No obstant això, ha explicat que en un context post pandèmia s'adoptaran nous comportaments, més "selectius i prudents" en la selecció d'una nova parella sexual per la por a un possible contagi.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Reparteixen més de 90.000 mascaretes entre empreses de polígons industrials de Terrassa

 2. 2

  Un detingut per disparar a dos homes a Cambrils

 3. 3

  El PDeCAT avisa que no es pot militar en un altre partit alhora, tampoc Puigdemont

 4. 4

  Dos detinguts per robar en un local d'oci nocturn a Manresa

 5. 5

  La pandèmia del coronavirus deixa gairebé 220.000 casos les últimes hores i suma 12,7 milions de contagis