Publicat 20/09/2014 11:30

Experts constaten que la crisi ha "dissuadit" persones vulnerables de l'ús de la sanitat

BARCELONA, 20 set. (EUROPA PRESS) -

La crisi està tenint un "efecte dissuasori" en la utilització sanitària de les capes socials més desafavorides, segons han constatat experts de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Complutense de Madrid a l'últim Informe de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas), de caràcter biennal i un referent per al sector.

El document, recollit per Europa Press, destaca que la crisi redueix l'ús de serveis no coberts per la sanitat pública --com l'atenció bucodental-- per part de persones sense recursos, i insta les administracions a lluitar contra la desigualtat i la desprotecció dels més vulnerables.

Segons constaten, la població que declara tenir necessitats mèdiques no cobertes "ha experimentat un creixement entre 2008 i 2012", especialment entre les persones amb menys recursos econòmics i rendes més baixes.

Assenyalen que el 50% dels copagaments sanitaris i farmacèutics que s'han impulsat els últims anys ha estat assumit pel 5% de les persones més malaltes: "Aquestes mesures han produït, per primera vegada en tres dècades, una reducció espectacular del nombre de receptes dispensades en les oficines de farmàcia".

"Sorprèn l'escàs coneixement i interès de les autoritats sanitàries sobre l'impacte d'aquestes mesures de gran envergadura social", manifesten els experts, que critiquen l'objectiu recaptatori dels copagaments impulsats pel Govern i diferents comunitats autònomes.

Argumenten que el nombre de receptes dispensades en les oficines de farmàcia ha experimentat una reducció de gairebé el 25% a Catalunya i d'un mínim d'un 14% en 14 de les 17 comunitats autònomes, després d'un creixement continuat durant dues dècades i com a conseqüència de les taxes imposades.

ATENCIÓ A IMMIGRANTS

A més, expliquen que el canvi en el sistema mèdic que deixa fora de la cobertura pública els immigrants irregulars "suposa una barrera d'accés molt difícil de franquejar i perjudica clarament a un col·lectiu ja per sí mateix vulnerable".

"Els efectes indesitjats en la salut dels col·lectius exclosos s'han fet visibles, en ocasions, d'una manera tràgica", lamenten, i posen com a exemple el cas d'un immigrant que va morir a Mallorca el 2013 després que se li negués l'atenció sanitària.

Per aquesta raó, conclouen que les polítiques d'austeritat i els canvis en les pautes d'ús dels serveis sanitaris ha afectat als immigrants i a les classes més vulnerables, que accedeixen menys als serveis mèdics, especialment als quals no estan coberts, com l'oftalmòleg i el dentista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés