Publicat 12/11/2014 14:02

Experts en 'big data' sanitari s'alineen amb el Govern i defensen el projecte Visc+

El dtor.Científico de la plataforma de expertos Bio Informatics Barcelona F.Sanz
EUROPA PRESS

Salut preveu una taxa perquè els centres d'investigació accedeixin a les dades sanitaris

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

Els experts internacionals en 'big data' sanitari que es reuneixen aquest dimecres a Barcelona han defensat el projecte Visc+ del Govern, ideat per posar a disposició dels grans grups d'investigació dades anònimes dels pacients catalans per contribuir a l'avanç de la biomedicina.

El director científic de la plataforma d'experts Bio Informatics Barcelona (BIB), Ferran Sanz, ha manifestat en declaracions als mitjans que el fet que es pugui analitzar macro informació dels pacients "és una gran oportunitat per connectar dades que permetin millorar tractaments i fer descobriments".

El Parlament va aprovar el 30 d'octubre per unanimitat paralitzar el programa Visc+ fins que l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries a Catalunya (Aquas), impulsora de la iniciativa, no finalitzi un "procés participatiu i de deliberació" amb el sector, tenint en compte que es preveu que una empresa privada s'encarregui de la gestió del projecte i que existeixen dubtes sobre l'anonimat dels pacients.

Sanz ha defensat que amb les dades del 'big data' sanitari "no es pot conèixer la identitat d'un pacient perquè es gestionen de manera anònima, sense informació personal i de manera separada dins de grans grups de persones", i ha defensat que Catalunya aposti per una iniciativa d'aquestes característiques.

Ha insistit en la importància de poder analitzar dades a gran escala per millorar els tractaments i idear teràpies personalitzades, i ha destacat que "és molt més segur un procés d'aquestes característiques que registrar-se en les xarxes socials".

També en declaracions als mitjans, la presidenta del BIB, Ana Ripoll, ha defensat que a Catalunya "hi ha moltíssim potencial biomèdic", tenint en compte que hi ha 800 experts en aquest àmbit, mentre que en tota Suïssa hi ha uns 500, segons ha exemplificat.

Per unir l'esforç de tots aquests experts, així com dels centres d'investigació, universitats, hospitals empreses i entitats interessades en la gestió de dades sanitaris, l'any passat es va crear el BIB, que ja té més de 40 adherits i que aquest dimarts i dimecres ha organitzat unes jornades de 'big data' amb els més grans experts internacionals.

El director de l'Aquas, Josep Maria Argimon, ha defensat que la cessió de dades sanitàries per a investigacions "s'ha fet sempre", però ara es persegueix que es pugui fer a gran escala, amb grans bases de dades i de manera més ràpida, cosa per a la qual es necessita una gran inversió tècnica, econòmica i humana.

Ha insistit que podran fer ús de la informació anònima "centres d'investigació acreditats amb projectes competitius", i ha demanat als pacients que estiguin tranquils perquè les seves dades no es vendran a cap empresa ni seran utilitzades amb voluntat de benefici econòmic.

Ha avançat que el Govern preveu que l'empresa privada que gestionarà el programa Visc+, l'adjudicació de la qual s'ha paralitzat per la petició unànime del Parlament, cobreixi una taxa als centres d'investigació en concepte de gestió i que els pacients que no vulguin no cediran les seves dades.

"No es cobrarà per les dades, sinó pel servei, i els diners acabaran revertint en la sanitat pública", ha defensat, i ha destacat que l'Aquas s'encarregarà de la governació del projecte, pel que controlarà tots els processos i certificarà l'ús correcte de les dades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés