Publicat 06/03/2015 15:57

Experts alerten d'infectats per VIH cada vegada més joves i "sense por" a la malaltia

Presentación del XXI Simposio Internacional sobre VIH
EUROPA PRESS

Reflexionen sobre la possibilitat de tractar de manera preventiva amb antiretrovirals a col·lectius de risc

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

Els nous infectats per VIH a Espanya cada vegada són més joves i "sense percepció de risc ni por" a la malaltia, segons ha alertat el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital General de València, Enrique Ortega, que aquest cap de setmana participa al XXI Simposi Internacional sobre VIH, que se celebra a Castelldefels (Barcelona).

"Ens preocupa molt veure que cada vegada ens arriben pacients més joves, menors de 20 anys, que no manifesten cap preocupació", ha advertit Ortega en roda de premsa aquest divendres, al costat de l'organitzador de la trobada i cap del Servei de Malalties Infeccioses i sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell.

El perfil tradicional d'infectat per VIH era el d'un home treballador de 42,5 anys, en el 70% dels casos nascut a Espanya: "Els 3.000 nous infectats cada any a Espanya ronden els 20 anys i sobretot són homes que practiquen sexe amb altres homes", ha especificat Ortega.

Gatell ha concretat que aquest nou perfil de pacient arriba a la consulta perquè té símptomes d'altres malalties de transmissió sexual --com sífilis, gonorrea i clamídia--, a partir de les quals se'ls diagnostica el VIH, amb càrregues virals "no gaire importants perquè són precoços".

Davant d'aquesta situació, Ortega ha subratllat que "la millor i més efectiva" forma d'evitar el contagi és l'ús de preservatiu, tot i que els experts abordaran en el simposi una nova forma d'evitar contagis de persones sexualment molt actives: la profilaxi preexposició a demanda.

Es tracta d'un tractament preventiu que s'ha demostrat "altíssimament eficaç" mitjançant un estudi francès batejat com a 'Hipergay', que ha certificat que s'evita el contagi del VIH si una persona sense el virus realitza tres preses d'antiretrovirals quan preveu tenir una relació sexual de risc --abans, durant i després--, ha exposat Gatell.

Aquest estudi va haver de paralitzar-se "perquè va funcionar molt bé", després que 16 persones que estaven prenent placebo s'infectessin de VIH --del grup que sí que usava antiretrovirals es van infectar dos pacients que no es prenien els fàrmacs--, ha afegit l'expert, que ha avançat que a Catalunya s'estava preparant un estudi d'aquest tipus però es va abandonar la idea després dels resultats francesos.

AGÈNCIA EUROPEA

Ha dit que "ara l'agència del medicament d'Europa haurà de decidir si s'aprova la profilaxi preexposició a demanda", per la qual cosa es podria acabar implantant a països com Espanya, tot i que ha insistit que el preservatiu és el millor mètode de prevenció, tenint en compte que també evita altres malalties de transmissió sexual.

Aquest tipus de tractament de tres preses preventives té un cost d'uns 150 euros al mes, ha avançat Gatell, que ha dit que en el simposi també s'abordaran els casos de "controladors d'elit", aquells que combaten el virus amb el seu propi sistema immune.

"Parlarem d'un estudi recent que ha demostrat que els controladors aguanten entre 5 i 10 anys, després la malaltia acaba guanyant", ha afegit, tot i que ha admès que en aquest perfil de pacient podria trobar-se la clau per a una vacuna contra el VIH.

Els experts també parlaran sobre els nous fàrmacs, "que es persegueix que siguin concentrats en una sola pastilla i compatibles amb altres medicaments", tenint en compte que el 50% dels infectats té més de 50 anys, edat i requereix tractament per a altres patologies pròpies de l'edat.

Ortega ha destacat que el simposi tindrà un apartat específic per als coinfectats amb hepatitis C, uns 120.000 a Espanya, tenint en compte el llançament de nous fàrmacs i el canvi de perspectiva en l'abordatge d'aquests pacients.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés