Publicat 17/10/2014 15:51

Un expert de l'OMS relaciona les emissions de la cimentera de Montcada amb el càncer

El catedrático de la Universidad de Granada e investigador de la OMS N.Olea
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

Les substàncies contaminants que emet la planta cimentera de l'empresa Lafarge a Montcada i Reixac (Barcelona) estan "directament relacionades" amb l'aparició de càncer en els veïns de la zona, segons ha revelat aquest divendres en roda de premsa el catedràtic de la Universitat de Granada i investigador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Nicolás Olea.

Concretament, ha destacat que l'elevada concentració de ftalats que emet la xemeneia de la cimentera --29 quilos a l'any-- repercuteix en un augment generalitzat dels casos de càncer de pulmó, així com de tumors gàstrics en dones i de tumors pleurals i de vesícula biliar en homes.

"També se sospita que els ftalats també podrien estar darrere del càncer de còlon i recte, actualment el més comú, però encara no s'ha pogut demostrar", ha afegit, i ha urgit a les administracions a frenar aquestes emissions.

El cas de Montcada i Reixac és extrapolable al conjunt de municipis amb cimenteres: "Espanya és el número u europeu en emissió de ftalats, que també tenen una relació directa amb la mala qualitat del semen i el càncer de testicles".

Olea ha participat en l'Estudi Infància i Medi Ambient (Inma), que ha monitorat durant 12 anys 3.600 mares i els seus fills de Ribera d'Ebre, Menorca, Granada, València, Sabadell, Astúries i Guipúscoa, i ha constatat una relació directa entre la contaminació ambiental i el desenvolupament de malalties.

La inhalació de l'aire contaminat, especialment el més proper a cimenteres incineradores, l'ús de cosmètics i el tabac és un còctel tòxic que traslladen les mares als seus nadons des del primer moment de la gestació: existeix una evidència que els ftalats estan darrere de molts nadons que neixen sense testicles.

"Estem al capdavant d'Europa en la quantitat de ftalats que orinen les embarassades i els nens", ha lamentat, i ha concretat que aquesta substància es va prohibir en l'ús de tetines i objectes per a nadons, però no per als adults, per la qual cosa els nens se segueixen contaminant a través de les seves mares.

Aquesta substància també s'utilitza en cosmètica i tints tèxtils per a nens, segons ha concretat, i ha lamentat que la toxicitat de les substàncies es mesuri per separat i no es tingui en compte el seu efecte combinat amb altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés