Publicat 05/04/2020 11:39

Un expert: "L'efecte devastador de la mort en solitari també ha d'evitar-se"

Salut de Catalunya recomana no ingressar a pacients de més de 80 anys a la UCI
MÁXIMO GARCÍA DE LA PAZ-FUNDACIÓN LA CAIXA

   Gómez-Batiste batre demana empatia i augura estrs postraumático en professionals, famílies i malalts

   BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

   El director científic del programa per a l'Atenció Integral a les Persones amb Malalties Avanades de la Fundació La Caixa, Xavier Gómez-Batiste, ha defensat sobre el final de la vida dels pacients amb coronavirus: "Encara que el contagi s'ha d'evitar, l'efecte devastador de la mort en solitari també ha d'evitar-se".

   En una entrevista d'Europa Press, ha lamentat l'impacte tic d'aquesta crisi sanitria en la gestió de la mort, que posa sobre la taula debats com si un familiar pot estar present o no: "Nosaltres promovem que sí, amb mesures de protecció. És inhum morir sol", i ha reivindicat que hi pugui ser un familiar present --que accepti el possible risc de contagi--.

   "Pensem que s'hauria de permetre, encara que és una decisió tico-clínica complicada", i ha destacat que el collapse i escassetat de recursos del sistema sanitari no permet un seguiment constant dels pacients, la qual cosa deixa les famílies en la incertesa i el sofriment.

   Aquest mar, la Fundació La Caixa ha posat a la disposició dels afectats 230 professionals per cobrir l'atenció psicosocial a les unitats afectades pel virus, en coordinació amb 129 hospitals de tota Espanya amb 133 unitats de suport domiciliari.

"MOLTA INCERTESA"

   "Ara, de manera brusca, agafes la infecció amb molta incertesa", ha descrit Gómez-Batiste, que lamenta a més que aquests pacients han d'allunyar-se físicament de les seves persones estimades i viure el procés en solitari, únicament amb contacte telemtic.

   A l'altre costat estan els familiars, que no estan presents i no poden cuidar els seus familiars: "Necessitem cuidar, acomiadar-nos, abraar-nos i estar presents, estar tota la família d'una manera collectiva, entendre qu passa", a més que no es poden practicar rituals funeraris.

RITUS FUNERARIS

   A part de recomanar l'acompanyament familiar en el darrer moment --encara que sigui de forma delegada a través de la representació d'un familiar--, Xavier Gómez-Batiste aconsella actes de "reconeixement i record" pstums, donant cabuda a rituals funeraris, necessaris per a la gestió del duel.

   Gómez-Batiste (director de la Ctedra de Cures Palliatives de la Universitat de Vic, Observatori Qualy i Institut Catal d'Oncologia) ha pronosticat que, a mitj termini, els efectes sobre els professionals, familiars i malalts recuperats "seran devastadors"; per exemple, amb quadres d'estrs postraumtic.

   Ha destacat que fins al moment, el sistema de salut i la societat treballava en les condicions per morir en pau i viure el procés d'una malaltia de manera progressiva: "Aquesta pandmia, en sis setmanes, irromp de manera brusca i brutal, i trenca tots aquests mecanismes de manera absolutament intensa".

DOCUMENT SOBRE RESIDNCIES

   "Tot el que teníem preparat per donar resposta est tensionado i amb moltes dificultats", segun ell, i ha constatat que el sistema sanitari est collapsat i aix mateix succeeix a milers de persones al mateix moment: tot aix dificulta la presa de decisions clíniques en la vigilncia intensiva i palliatius.

   Per facilitar la presa de decisions que ara es dirimeixen "de forma rpida i intensa", Gómez-Batiste i experts de la Universitat de Vic (Uvic), la Ctedra de Cures Palliatives, l'Institut Catal d'Oncologia i la Ctedra de Biotica - Fundació Grifols han elaborat un document de consells sobre decisions tiques i clíniques en residncies.

EMPATIA I COMPASSIÓ TELEMTIQUES

   Davant aquesta situació i amb els mitjans telemtics a l'abastXavier Gómez-Batiste ha reivindicat que "fins i tot en moments difícils es poden practicar l'empatia i la compassió", també sense estar presents: ha animat a comunicar telemticament una abraada, preguntar com es troba l'altra persona i oferir ajuda.

   "Estem vivint una situació d'estrs. L'optimista és que estem veient respostes molt boniques, positives i compromeses de gent competent i comprensiva que est donant el millor de si", ha afirmat Gómez-Vas batre, que remarca que és un moment per a la compassió, la solidaritat i el suport.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés