Publicat 21/03/2021 11:08CET

Europa estudiarà la Covid en aigües residuals com Catalunya fa "des de fa any", segons Icra

Archivo - Arxivo - Laboratori de l'ICRA
ICRA - Archivo

BARCELONA, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

El president de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (Icra), Damià Barceló, ha assegurat que la Comissió Europea ha llançat un programa de vigilància de la Covid-19 en aigües residuals per fer comparacions amb les dades de salut, una cosa que Catalunya fa "més d'un any que fa".

Segons Barceló, la Comissió "ha mostrat un gran interès" per saber com ho ha fet Catalunya, recull l'Icra en un comunicat en què ha informat de la publicació d'un estudi liderat per Barceló amb el professor de la Università di Salerno (Itàlia), Vincenzo Naddeo, i en què han participat nou investigadors, sis centres universitaris i sis països.

A causa de "la gran atenció que ha suscitat" l'estudi, que s'ha publicat a la revista internacional Journal of Hazardous Materials, els investigadors han sotmès a un rigorós escrutini uns 300 treballs d'arreu del món que examinen la destinació del coronavirus en sistemes d'aigua.

El diagnòstic dels experts "ha posat en qüestió" especialment els mètodes per a la determinació de partícules viables del virus i la quantificació de Covid-19 en l'aigua potable i en aigües residuals entorn del debat sobre els mètodes de concentració i els mètodes de detecció emergents, motiu pel qual els Països Baixos, Austràlia, Finlàndia, França, Itàlia, Portugal i Espanya han posat en marxa programes de control d'aquestes aigües.

Les dades examinades indiquen que la detecció del virus en aigües residuals i en aigua natural proporciona "una eina potencialment molt valuosa" per a l'apreciació del risc microbiològic quantitatiu (QMRA) i per a l'epidemiologia basada en aigües residuals (WBE) amb l'objectiu d'avaluar els nivells de circulació del virus entre la població.

DESINFECTAR AMB DOSIS CONVENCIONALS

Una de les conclusions de l'estudi és que l'ús excessiu de desinfectants va associat a problemes de salut mediambiental i humana, per la qual cosa per a la desinfecció del coronavirus "es recomanen dosis convencionals" dels desinfectants habituals per al sanejament i tractament de les aigües.

D'altra banda, els avançaments que s'han assolit durant aquesta pandèmia en el procés de monitoratge basat en el 'Wastewater-based epidemiology' --tècnica d'epidemiologia basada en aigües residuals-- es poden estendre a altres aplicacions, per exemple, al monitoratge de patologies, com la diabetis, l'obesitat i la hipertensió.

Així, conèixer el comportament del virus en el medi ambient es pot implementar dins d'un model precís i informatiu, que pot ajudar a desenvolupar aproximacions tecnològiques i polítiques pràctiques necessàries per mitigar les conseqüències sobre la salut pública i l'economia causades per les actuals epidèmies del virus o altres brots "potencialment possibles".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés