Publicat 23/01/2019 16:16

Estudien l'acidificació natural de rius dels Pirineus

Barranc al Parc Natural de l'Alt Pirineu
UAB/UDG

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Girona (UdG) lideren un projecte d'estudi de l'acidificació natural dels rius en alta muntanya als Pirineus, i la seva relació amb el canvi climtic, toxicitat i implicacions en la biodiversitat.

Segons han informat ambdues universitats aquest dimecres en un comunicat, l'objectiu és investigar els drenatges cids naturals enriquits en metalls que estan afectant espais desprotegits d'alta muntanya al Pirineu.

El projecte, que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecolgica, arriba després que en l'última dcada s'hagi detectat una alteració hidroquímica que afecta la capalera d'alguns rius a diverses zones protegides del Pirineus central i oriental.

L'alteració es manifesta per la precipitació de compostos blanquinosos en forma de ptines que cobreixen els jaos d'alguns rius i que estan enriquits amb metalls pesats com l'alumini o el níquel.

Aquest fenomen d'acidificació, que gairebé no s'havia detectat abans al territori, s'est accentuant de manera "significativa" en els últims anys, segons els experts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés