Publicat 31/1/2019 16:15:52CET

Estudiants impulsen una ILP per reclamar una rebaixa del 30% de les taxes universitàries

EUROPA PRESS

Els rectors donen suport a la iniciativa en un acte a la UB

BARCELONA, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

Estudiants universitaris i representants de la comunitat universitària impulsen una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per reclamar una rebaixa efectiva del 30% de les taxes universitàries a Catalunya.

En roda de premsa a la Universitat de Barcelona (UB), els portaveus de la ILP, Aida Sanuy i Oriol Sales, han explicat que la iniciativa demana una modificació de la Llei d'Universitats de Catalunya en l'article corresponent al finançament universitari perquè es pugui "materialitzar" la rebaixa.

Han assenyalat que s'ha optat per una ILP perquè és un "bon mecanisme per socialitzar" les dificultats i fer front als preus universitaris i que el seu debat no quedi entre les parets de les institucions acadèmiques, i també després d'observar que no s'ha fet efectiva la moció aprovada el 2016 al Parlament en aquest sentit.

Sanuy ha retret que les taxes catalanes són les més cares de l'Estat després de l'increment el 2012, i ha sostingut que amb la mobilització per recollir les 50.000 signatures necessàries perquè la ILP prosperi també volen que els grups parlamentaris es posicionin.

Ha dit que la ILP és un objectiu de mínims, ja que no entren en altres problemes que té la universitat pública catalana com la precarització de part del professorat, la privatització d'estudis, i que volen revertir la tendència de pèrdua d'alumnes de les universitats catalanes, que ha xifrat en 10.000 des de l'augment de les taxes.

Sales ha explicat que preveuen iniciar la recollida de signatures de la ILP el 14 de febrer --una vegada el Parlament l'habiliti-- en un acte de presentació a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en el qual comptaran amb la presència de la rectora, representants polítics i educatius.

El portaveu s'ha mostrat optimista sobre aconseguir les 50.000 signatures, i ha recordat que una sobre educació en va recollir 96.000, i que els grups parlamentaris possibilitin el seu tràmit, recordant que els partits portaven mesures de reducció de taxes als seus programes i que ara els traslladaran les seves propostes.

Sobre si la reducció del 30% ha de ser gradual o immediata, Sales ha explicat que és una qüestió que es pot modificar en el tràmit d'esmenes, però que vol que la Generalitat es vegi obligada a rebaixar-les dins de la forqueta estatal.

SUPORT DE L'ACUP

Ha explicat que compten amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc), l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), assemblees de facultat, Ustec·Stes i CGT, així com del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes i de l'Associació Catalana de les Universitats Públiques (Acup).

De fet, en la presentació de la ILP hi han estat presents els rectors de la UB, Joan Elias; de la UAB, Margarita Arboix; de la Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, i de la de Girona (UdG), Quim Salvi.

En un comunicat, l'Acup ha mostrat el seu suport a la ILP i ha recordat la declaració que van aprovar el 2016, que urgia la concreció d'una nova política universitària, que inclogui un model de finançament estable, un pla d'inversions i un increment de la partida pressupostària.

L'Acup ha sostingut que una revisió a la baixa de les taxes se situa entre les mesures correctes", però que han d'anar acompanyades d'actuacions d'ampli espectre que permetin encarar reptes urgents com el funcionament universitari, les inversions, l'aposta per la investigació i el sistema de beques i ajudes.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.