Actualitzat 27/11/2018 18:03

Estudiants de 26 universitats organitzaran referèndums sobre l'"anacrònica i antidemocràtica" Monarquia

Primera intervenció pública de la princesa Elionor
José Oliva - Europa Press

Es faran a la UB i la UPF el 4 de desembre

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Estudiants de 26 universitats espanyoles organitzaran des d'aquest dijous fins al mes de febrer referèndums a les seves facultats per "qüestionar una institució anacrònica i antidemocràtica com és la Monarquia", segons han anunciat aquest dimarts en una roda de premsa a Madrid.

"Estem enviant un missatge alt i clar: exigim el dret a decidir el nostre futur", ha explicat Olivia Mas, estudiant de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la primera que organitzarà una consulta aquest dijous 29 de novembre, seguint l'exemple d'altres votacions similars que s'han celebrat recentment a barris de Madrid com Vallecas o Vicálvaro.

"Som la joventut que no vol seguir acceptant una Monarquia imposada i un règim imposat i tancat amb cadenat durant 40 llargs anys que ni nosaltres ni els nostres pares vam votar", han afegit els impulsors d'aquestes consultes en la roda de premsa celebrada al Teatro del Barrio de Madrid, i a la qual hi han acudit estudiants de la Universitat Carlos III de Madrid, la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Complutense de Madrid, la Politècnica de Madrid, la Politècnica d'Alacant i la Universitat de Saragossa.

El referèndum de la UAM d'aquest dijous obrirà el calendari de votacions que continuarà, el 4 de desembre, a facultats de les universitats Pompeu Fabra (UPF), UB, Carlos III i Vigo, mentre que el 12 de desembre estan cridats a les urnes els membres de la comunitat universitària de la Complutense i la Politècnica de Madrid.

Els referèndums es perllongaran, almenys, fins al febrer, segons han explicat els estudiants, perquè segueixen incorporant-se noves universitats a la iniciativa. L'última, la Pablo Olavide de Sevilla.

Els organitzadors de les consultes han afirmat no estar disposats "a sostenir una família reial que s'apuja el sou mentre condemna la majoria a la precarietat", i s'han identificat com els qui es van mobilitzar "contra la repressió al poble català durant l'1-O impulsada i aplaudida per la Corona per negar-li el seu dret democràtic a decidir".

"Volem portar aquest debat", han afegit durant la lectura del comunicat, "als centres d'estudi i universitats perquè deixin de ser un lloc de manteniment de l''statu quo' i siguin els centres crítics al servei de la transformació social que haurien de ser".

En total, segons la previsió dels estudiants que organitzen aquestes consultes, estan convocades a les urnes 900.000 persones que formen les comunitats de les universitats on se celebraran aquests referèndums sobre la continuïtat de la Monarquia.

"ACABAR AMB LA CONSTITUCIÓ"

"El 80% de la població actual no ha pogut decidir mai sobre el model d'estat", ha argumentat Marta Macías, estudiant de la Universitat Carlos III, que ha afirmat que "això no es tracta només de monarquia i república, sinó de democràcia real i inclusiva".

Durant l'acte han intervingut joves de diferents universitats espanyoles, com Pablo, de la UPF, que ha afirmat que Catalunya és "un lloc que està perdut totalment per la Monarquia i per Felip VI" després de legimitar, segons aquest estudiant, la "repressió" contra el referèndum d'independència de l'1 d'octubre de l'any passat.

"Considerem que l'obertura a nivell estatal de processos i moviments antimonàrquics és una bona notícia per tots aquells que vulguin acabar amb la Constitució del 78 i el seu règim perquè obre la possibilitat d'una lluita comuna", ha proclamat el representant de la UPF.

"Crec que estem fent història", ha assegurat Lucía Nistal, de la UAM. "Per fi podrem opinar sobre una cosa que mai no ens han preguntat: la continuïtat o no d'aquesta Monarquia", ha afegit l'estudiant, que ha explicat que aquestes consultes es financen "amb guardioles i estalvis" i no podran tenir un control detallat de les persones que votin a les urnes que s'instal·laran a les facultats.

"Les exigències de control les transmetem a les institucions per si s'animen a fer un referèndum vinculant", ha respost.

La seva companya d'universitat Olivia Mas ha negat, en ser preguntada pels periodistes, que les consultes tinguin cap vincle amb organitzacions polítiques. "Podem no ens està controlant a tots", ha dit amb sarcasme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés