Actualitzat 24/01/2024 16:14

Un estudi valida un test de biòpsia líquida en sang per detectar el càncer de còlon

Els investigadors que han participat en l'estudi Beatriz Bellosillo, Joana Vidal, Xavier Bessa i Andrea Burón
HOSPITAL DEL MAR

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

Un estudi d'investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona ha validat un test de biòpsia líquida en sang per detectar el càncer de còlon que té un "rendiment comparable" a les opcions actuals per diagnosticar-lo, informa el centre en un comunicat aquest dimarts.

La revista 'Annals of Oncology' ha publicat els resultats del treball, que analitza 623 mostres de sang, de les quals 318 corresponen a persones que entre el 2017 i el 2018 es van sotmetre a una colonoscòpia després de resultar positiva la prova de sang oculta en femta, el test utilitzat en el programa de cribratge de càncer de còlon.

La resta de mostres són de persones a qui s'havia detectat un càncer de còlon i a totes se les va sotmetre a aquest test que busca ADN procedent del tumor al còlon, i utilitza diferents estratègies simultàniament: analitza la presència de mutacions de l'ADN, metilacions, a més de fragmentòmica, és a dir, alteracions relacionades amb el tumor, ampliant l'espectre de possibles marcadors.

En analitzar diversos marcadors poden incrementar la sensibilitat en la detecció de l'ADN tumoral circulant, que en els estats més inicials del tumor pot estar molt poc present en les mostres de sang, i així poden detectar el càncer en estats molt primerencs.

Els investigadors han observat que el test té una sensibilitat similar a la prova utilitzada en el cribratge poblacional a Catalunya, que és el test de sang oculta en femta, una prova que es basa a detectar traces de sang en la femta.

Les dues detecten més del 80% dels casos, mentre que l'efectivitat en relació amb les lesions prèvies als tumors, els pòlips preneoplàsics, baixa a un de cada quatre casos.

Els autors del treball confien que aquest nou tipus de test permeti incrementar la participació de la ciutadania en el programa de cribratge.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés