Publicat 31/01/2019 13:14

Un estudi de la UB recomana revisar el protocol de la vacuna de l'hepatitis A contra resistncies

Grup d'Investigació de Virus Entrics de la UB
UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB) - Archivo

Analitzen un brot a Barcelona el 2016-2018 i criden a evitar l'escassetat de dosi

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

Un grup d'investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han analitzat per primera vegada amb tcniques de seqüenciació massiva l'evolució del virus de l'hepatitis A, a partir de mostres de pacients, i han recomanat reconsiderar el protocol per evitar resistncies, i proposen dosis de recordatoris addicionals en alguns casos i criden a no reduir les vacunes, la qual cosa té lloc en situacions d'escassetat.

L'estudi, publicat en la revista 'EBioMedicine' i que ha comptat amb la collaboració del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'Agncia de Salut Pública de Barcelona (ASPB), mostra la presncia de variants del virus que podrien escapar a l'efecte de la vacuna.

"Hem identificat variants antigniques tant en pacients vacunats com no vacunats, per només en els primers aquestes variants augmenten en nombre, circumstncia que en suggereix la selecció positiva", ha explicat la professora de Microbiologia i Estadística de la UB Rosa Maria Pintó.

L'aparició d'aquestes variants podria convertir-se en una amenaa per a la salut pública i tenir conseqüncies en la futura utilitat de les vacunes disponibles actualment: "Si se selecciona una variant que escapa a la vacuna, deixaria de ser efectiva. L'estudi demostra que, en situacions com la que provoca l'escassetat de vacunes, aix pot passar", ha destacat.

"Si es donen poques dosis de vacuna, o si les dues dosis habituals es van administrar fa molt de temps, o s'administra la vacuna a pacients que es van contagiar fa setmanes, es poden seleccionar variants del virus que escapen a aquest efecte de la vacuna", ha alertat Pintó.

En aquest sentit, els investigadors recomanen administrar dues dosis de la vacuna i, en algunes situacions definides en la publicació, donar una dosi de recordatori addicional, i l'experta afegeix que s'hauria de "treballar amb la finalitat de tenir vacunes més fcils d'obtenir perqu no hi hagi escassetat i no s'hagi de reduir el nombre de dosi".

BROT A BARCELONA

El treball ha analitzat mostres d'homes que tenen sexe amb homes (MSM en angls, per ser un dels grups més afectats), tant no vacunats com vacunats, que es van contagiar durant un brot d'hepatitis A a Barcelona (2016-2018), amb l'objectiu d'estudiar l'evolució del virus i comprovar si poden emergir variants que escapin a l'efecte de la vacuna.

En alguns pasos, el control de brots recents d'hepatitis A s'ha vist obstaculitzat per la baixa cobertura de la vacunació i per l'escassetat de vacunes, la qual cosa ha obligat les administracions a implementar restriccions en el nombre de dosis subministrades, i durant el brot, aquestes restriccions van afectar especialment les persones del grup MSM.

"Aix és especialment rellevant en el grup MSM, ats que la dosi de virus que es transmeten a través de prctiques sexuals de risc són molt altes, i els anticossos circulants no són suficients per neutralitzar l'incul o els primers virus produts", destaca la investigadora.

L'hepatitis A és una inflamació del fetge causada per un virus, la seva simptomatologia és relativament lleu i sovint desapareix al cap d'unes setmanes, per en alguns casos la malaltia pot durar mesos.

Ha liderat l'estudi el Grup d'Investigació de Virus Entrics de la UB, i hi han participat en l'articule, juntament amb Pintó, els professors Aurora Sabri i Albert Bosch.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés