Publicat 31/1/2019 13:14:29CET

Un estudi de la UB recomana revisar el protocol de la vacuna de l'hepatitis A contra resistències

UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB) - Archivo

Analitzen un brot a Barcelona el 2016-2018 i criden a evitar l'escassetat de dosi

BARCELONA, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

Un grup d'investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han analitzat per primera vegada amb tècniques de seqüenciació massiva l'evolució del virus de l'hepatitis A, a partir de mostres de pacients, i han recomanat reconsiderar el protocol per evitar resistències, i proposen dosis de recordatoris addicionals en alguns casos i criden a no reduir les vacunes, la qual cosa té lloc en situacions d'escassetat.

L'estudi, publicat en la revista 'EBioMedicine' i que ha comptat amb la col·laboració del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), mostra la presència de variants del virus que podrien escapar a l'efecte de la vacuna.

"Hem identificat variants antigèniques tant en pacients vacunats com no vacunats, però només en els primers aquestes variants augmenten en nombre, circumstància que en suggereix la selecció positiva", ha explicat la professora de Microbiologia i Estadística de la UB Rosa Maria Pintó.

L'aparició d'aquestes variants podria convertir-se en una amenaça per a la salut pública i tenir conseqüències en la futura utilitat de les vacunes disponibles actualment: "Si se selecciona una variant que escapa a la vacuna, deixaria de ser efectiva. L'estudi demostra que, en situacions com la que provoca l'escassetat de vacunes, això pot passar", ha destacat.

"Si es donen poques dosis de vacuna, o si les dues dosis habituals es van administrar fa molt de temps, o s'administra la vacuna a pacients que es van contagiar fa setmanes, es poden seleccionar variants del virus que escapen a aquest efecte de la vacuna", ha alertat Pintó.

En aquest sentit, els investigadors recomanen administrar dues dosis de la vacuna i, en algunes situacions definides en la publicació, donar una dosi de recordatori addicional, i l'experta afegeix que s'hauria de "treballar amb la finalitat de tenir vacunes més fàcils d'obtenir perquè no hi hagi escassetat i no s'hagi de reduir el nombre de dosi".

BROT A BARCELONA

El treball ha analitzat mostres d'homes que tenen sexe amb homes (MSM en anglès, per ser un dels grups més afectats), tant no vacunats com vacunats, que es van contagiar durant un brot d'hepatitis A a Barcelona (2016-2018), amb l'objectiu d'estudiar l'evolució del virus i comprovar si poden emergir variants que escapin a l'efecte de la vacuna.

En alguns països, el control de brots recents d'hepatitis A s'ha vist obstaculitzat per la baixa cobertura de la vacunació i per l'escassetat de vacunes, la qual cosa ha obligat les administracions a implementar restriccions en el nombre de dosis subministrades, i durant el brot, aquestes restriccions van afectar especialment les persones del grup MSM.

"Això és especialment rellevant en el grup MSM, atès que la dosi de virus que es transmeten a través de pràctiques sexuals de risc són molt altes, i els anticossos circulants no són suficients per neutralitzar l'inòcul o els primers virus produïts", destaca la investigadora.

L'hepatitis A és una inflamació del fetge causada per un virus, la seva simptomatologia és relativament lleu i sovint desapareix al cap d'unes setmanes, però en alguns casos la malaltia pot durar mesos.

Ha liderat l'estudi el Grup d'Investigació de Virus Entèrics de la UB, i hi han participat en l'articule, juntament amb Pintó, els professors Aurora Sabrià i Albert Bosch.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.