Publicat 05/05/2020 17:38

Un estudi de la Reserva Federal de Nova York vincula la grip de 1918 amb l'ascens al poder dels nazis

   MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

   Un estudi de la Reserva Federal de Nova York sosté que la grip de 1918, matar 50 milions de persones, va transformar la societat alemanya i va contribuir a l'ascens al poder dels nazis, segons informa el diari digital Politico.

   L'anlisi de la institució de Nova York, que forma part de la Reserva Federal dels Estats Units (FED), conclou que l'elevada xifra de morts provocada per aquesta pandmia "va transformar profundament la societat alemanya" en els següents anys i va contribuir al fet que el partit nazi guanyés suports entre els electors alemanys.

   El document, publicat al maig i signat per l'economista de la FED novaiorquesa Kristian Blickle, avalua els nivells de despesa municipals i l'extremisme dels votants a Alemanya des que va sorgir la grip en 1918 fins el 1933, l'any en qu els nazis van accedir al poder. A més, assenyala que les zones que "van experimentar una major reducció de la població" per la pandmia van destinar menys despesa per cpita als seus ciutadans "en la dcada següent.

   "Les morts per la grip de 1918 estan correlacionades amb un augment del percentatge de vot guanyat per les forces extremistes de dreta, com el Partit Nacional Socialista" en les eleccions de 1932 i de 1933 a Alemanya, sosté l'estudi.

   L'economista de la FED de Nova York destaca que les morts causades per la pandmia de grip i la menor despesa social "van tenir un fort efecte en el percentatge de vot guanyat pels extremistes, específicament el Partit Nacional Socialista". "Aquest resultat és major per als extremistes de dreta i és mpliament inexistent per als extremistes d'esquerra", argumenta.

   Malgrat ser coneguda com la grip espanyola, la pandmia de grip de 1918 es va originar en una base militar de Kansas, als Estats Units, per se li va posar aquest lies perqu a Espanya es va informar dels casos i de l'evolució del brot mentre que en altres pasos, involucrats en la Primera Guerra Mundial, es va aplicar la censura bllica.

   Segons el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties, la grip de 1918 va acabar amb la vida d'almenys 50 milions de persones a tot el món. Alemanya va registrar unes 287.000 morts entre 1918 i 1920 per aquesta pandmia.

   L'economista responsable de l'estudi de la FED de Nova York subratlla que l'elevat nombre de joves morts per la grip de 1918 va impulsar "el ressentiment cap als estrangers per part dels supervivents" i va portar als votants a triar partits "el programa dels quals coincidia amb els seus sentiments".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés