Publicat 9/7/2020 16:47:57 +02:00CET

Un estudi prova que a Barcelona la desigualtat va ser superior durant les èpoques preindustrials

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Un estudi que ha dut a terme el Centre d'Estudis Demogràfics (CED) "pioner per haver analitzat cinc segles de desigualtat socioeconòmica" ha provat que la desigualtat ja es produïa a Barcelona en èpoques preindustrials.

Aquest resultat "contravindria la visió clàssica" que la industrialització va motivar la desigualtat, com també s'ha demostrat a països com Itàlia, els Països Baixos i Portugal, i que els rics ho van ser molt més durant el període preindustrial, segons ha informat la UAB aquest dijous en un comunicat.

Un dels elements que s'ha afegit a l'observació és que, al llarg d'aquests cinc segles, abans del segle XIX hi havia més desigualtat per la "notòria contribució de la noblesa, un grup amb poc pes poblacional", tot i que amb una important riquesa, i que a partir del segle XIX la burgesia es va convertir en el grup amb més fortuna.

L'1% més ric de la població va passar d'ostentar un 10% del total de la riquesa durant els segles XV i XVI a gairebé duplicar-la a mitjan segle XVII, quan els nobles van passar a representar més del 50% amb aquesta massa de recursos, i que durant el segle XIX es va rebaixar fins al 10%.

Les dades s'han obtingut gràcies al 'Barcelona Historical Marriage Database', una base d'informació del projecte 'Advanced Grant Five Centuries of Marriage' i que concentra més de 600.000 matrimonis entre els segles XV i XX a 250 parròquies del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme i el Vallès Occidental.