Un estudi de l'Idibell vincula les cèl·lules glials defectuoses al Parkinson

Publicat 14/1/2019 16:44:06CET
Un estudi de l'Idibell vincula les cèl·lules glials defectuoses al Parkinson
IDIBELL

El treball proposa possibles noves dianes terapèutiques

L'HOSPITALET (BARCELONA), 14 gen. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics dirigit per la professora Antonella Consiglio de l'Idibell i la Universitat de Barcelona (UB) i el professor Angel Raya del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona han descobert que les versions defectuoses d'unes cèl·lules cerebrals humanes anomenades astròcits estan vinculades a l'acumulació d'una proteïna tòxica característica de la malaltia de Parkinson.

Segons ha informat el centre en un comunicat aquest dilluns, els astròcits estudiats, derivats dels pacients amb la malaltia de Parkinson amb una mutació genètica, van generar més acumulació d'una toxina que els derivats dels individus sans.

El treball, que es va publicar el 10 de gener en la revista 'Stem Cell Reports', suggereix un paper important de les cèl·lules glials en la malaltia de Parkinson i proposa possibles noves dianes terapèutiques.

NOVA VISIÓ

"Els nostres resultats canvien completament la nostra visió anterior de la participació dels astròcits en la malaltia de Parkinson", ha explicat Consiglio.

Per a ella, s'ha passat de veure els astròcits com a les cèl·lules espectadores principalment amb un rol protector primerenc, a
considerar-les jugadors crítics que propaguen la malaltia i amplifiquen el grau de degeneració neuronal".

Els astròcits, que tenen forma d'estel, s'estenen al voltant de les sinapsis i al llarg dels gots sanguinis; i analitzant les mostres del teixit cerebral 'post mortem' dels pacients amb Parkinson se sabia que els seus astròcits mostraven una acumulació anormal d'aquesta toxina.

No obstant això, això era interpretat per la majoria dels
investigadors com una resposta secundària, com si els astròcits estiguessin mirant d'eliminar els agregats de sinucleïna de les neurones.

En vista d'aquests estudis previs, els investigadors van decidir desenvolupar un nou sistema de cultiu cel·lular a partir de cèl·lules humanes, i utilitzant les cèl·lules derivades dels pacients (iPSC) de Parkinson amb una mutació LRRK2, i en col·laboració amb la Unitat de Trastorns del Moviment a l'Hospital Clínic de Barcelona, els investigadors van generar cèl·lules glia derivades de les cèl·lules mare.