Publicat 14/01/2019 16:44

Un estudi de l'Idibell vincula les cllules glials defectuoses al Parkinson

Un estudi de l'Idibell vincula les cllules glials defectuoses al Parkinson
IDIBELL

El treball proposa possibles noves dianes teraputiques

L'HOSPITALET (BARCELONA), 14 gen. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics dirigit per la professora Antonella Consiglio de l'Idibell i la Universitat de Barcelona (UB) i el professor Angel Raya del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona han descobert que les versions defectuoses d'unes cllules cerebrals humanes anomenades astrcits estan vinculades a l'acumulació d'una protena txica característica de la malaltia de Parkinson.

Segons ha informat el centre en un comunicat aquest dilluns, els astrcits estudiats, derivats dels pacients amb la malaltia de Parkinson amb una mutació gentica, van generar més acumulació d'una toxina que els derivats dels individus sans.

El treball, que es va publicar el 10 de gener en la revista 'Stem Cell Reports', suggereix un paper important de les cllules glials en la malaltia de Parkinson i proposa possibles noves dianes teraputiques.

NOVA VISIÓ

"Els nostres resultats canvien completament la nostra visió anterior de la participació dels astrcits en la malaltia de Parkinson", ha explicat Consiglio.

Per a ella, s'ha passat de veure els astrcits com a les cllules espectadores principalment amb un rol protector primerenc, a
considerar-les jugadors crítics que propaguen la malaltia i amplifiquen el grau de degeneració neuronal".

Els astrcits, que tenen forma d'estel, s'estenen al voltant de les sinapsis i al llarg dels gots sanguinis; i analitzant les mostres del teixit cerebral 'post mortem' dels pacients amb Parkinson se sabia que els seus astrcits mostraven una acumulació anormal d'aquesta toxina.

No obstant aix, aix era interpretat per la majoria dels
investigadors com una resposta secundria, com si els astrcits estiguessin mirant d'eliminar els agregats de sinuclena de les neurones.

En vista d'aquests estudis previs, els investigadors van decidir desenvolupar un nou sistema de cultiu cellular a partir de cllules humanes, i utilitzant les cllules derivades dels pacients (iPSC) de Parkinson amb una mutació LRRK2, i en collaboració amb la Unitat de Trastorns del Moviment a l'Hospital Clínic de Barcelona, els investigadors van generar cllules glia derivades de les cllules mare.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés