Publicat 19/6/2019 18:33:22 +02:00CET

Un estudi sobre lactància materna identifica causes evitables de deslletament previ a la voluntat de la mare i el nadó

Més de 500 joves de +Vida recolliran durant un mes botis de llet maternizada per a mares sense recursos
PIXABAY - Archivo

MADRID, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Professionals de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) de Barcelona han dut a terme un estudi per conèixer l'evolució de la lactància materna i la lactància materna exclusiva des del naixement i fins als sis mesos de vida dels nadons.

L'objectiu ha estat identificar les principals dificultats, les causes d'abandonament i les expectatives de les usuàries sobre la lactància.

Per a la investigació, es va fer el seguiment de 541 dones des de la setmana 35 de gestació i fins als sis mesos des del naixement, amb una avaluació després del part a les sis setmanes i als sis mesos.

Van participar set centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l'àrea Metropolitana Nord de Barcelona de l'Institut Català de la Salut (ICS).

En la primera visita de l'estudi, a les 35 setmanes de gestació, una gran majoria (95,8%) de les dones embarassades van manifestar la voluntat d'iniciar la lactància materna.

En la visita de l'alta hospitalària, el 94,8% de les dones donaven el pit als seus fills, i als sis mesos eren el 63,3 per cent. En el cas de la lactància exclusiva, en l'alta eren un 75,3 per cent, amb una reducció fins al 16,8 per cent després de sis mesos. En el context de les recomanacions del contacte pell amb pell en néixer, el 85 per cent de les dones van iniciar la primera presa de lactància en la primera hora de vida del nadó.

De les 206 mares que van abandonar la lactància, més de la meitat ho van fer entre els 4 i els 6 mesos de vida dels nadonds.

Les principals dificultats en la lactància que es van identificar per part de les dones van ser l'ús de xumets, tetinas i mugroneres; seguit del dolor que les primeres setmanes de vida va fer abandonar la lactància a 38 de les dones.

Les primeres causes per deixar la lactància abans del previst van ser la sensació que el nadó es quedava amb gana (35%) o la percepció que no tenien suficient llet (22,8%).

MÉS INFORMACIÓ PERMETRIA SOLUCIONAR LA MAJORIA DELS ABANDONAMENTS

La majoria dels casos de dificultats o abandonament de la lactància materna es podrien solucionar amb una adequada informació sobre la lactància a demanda, segons l'equip investigador.

"Caldria assessorar sobre els signes de normalitat, l'estimulació de la pujada de la llet, la millora tècnica de la lactància i complementació de la presa, així com informar d'altres causes de plor del nounat, no només la gana", apunten.

"Per exemple, en el cas de la sensació de no tenir suficient llet, que va ser identificada com a causa d'abandonament en prop del 23 per cent dels casos, clínicament només es poden confirmar entorn del 5 per cent.

D'altra banda, les dificultats i abandonaments relatius al dolor es podrien prevenir amb una promoció de la tècnica adequada, amb un bon suport a les mares des de l'inici", conclouen.