Publicat 19/06/2019 18:33CET

Un estudi sobre lactància materna identifica causes evitables de deslletament previ a la voluntat de la mare i el nadó

Més de 500 joves de +Vida recolliran durant un mes botis de llet maternizada per a mares sense recursos
PIXABAY - Archivo

MADRID, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Professionals de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primria Jordi Gol (IDIAPJGol) de Barcelona han dut a terme un estudi per conixer l'evolució de la lactncia materna i la lactncia materna exclusiva des del naixement i fins als sis mesos de vida dels nadons.

L'objectiu ha estat identificar les principals dificultats, les causes d'abandonament i les expectatives de les usuries sobre la lactncia.

Per a la investigació, es va fer el seguiment de 541 dones des de la setmana 35 de gestació i fins als sis mesos des del naixement, amb una avaluació després del part a les sis setmanes i als sis mesos.

Van participar set centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l'rea Metropolitana Nord de Barcelona de l'Institut Catal de la Salut (ICS).

En la primera visita de l'estudi, a les 35 setmanes de gestació, una gran majoria (95,8%) de les dones embarassades van manifestar la voluntat d'iniciar la lactncia materna.

En la visita de l'alta hospitalria, el 94,8% de les dones donaven el pit als seus fills, i als sis mesos eren el 63,3 per cent. En el cas de la lactncia exclusiva, en l'alta eren un 75,3 per cent, amb una reducció fins al 16,8 per cent després de sis mesos. En el context de les recomanacions del contacte pell amb pell en néixer, el 85 per cent de les dones van iniciar la primera presa de lactncia en la primera hora de vida del nadó.

De les 206 mares que van abandonar la lactncia, més de la meitat ho van fer entre els 4 i els 6 mesos de vida dels nadonds.

Les principals dificultats en la lactncia que es van identificar per part de les dones van ser l'ús de xumets, tetinas i mugroneres; seguit del dolor que les primeres setmanes de vida va fer abandonar la lactncia a 38 de les dones.

Les primeres causes per deixar la lactncia abans del previst van ser la sensació que el nadó es quedava amb gana (35%) o la percepció que no tenien suficient llet (22,8%).

MÉS INFORMACIÓ PERMETRIA SOLUCIONAR LA MAJORIA DELS ABANDONAMENTS

La majoria dels casos de dificultats o abandonament de la lactncia materna es podrien solucionar amb una adequada informació sobre la lactncia a demanda, segons l'equip investigador.

"Caldria assessorar sobre els signes de normalitat, l'estimulació de la pujada de la llet, la millora tcnica de la lactncia i complementació de la presa, així com informar d'altres causes de plor del nounat, no només la gana", apunten.

"Per exemple, en el cas de la sensació de no tenir suficient llet, que va ser identificada com a causa d'abandonament en prop del 23 per cent dels casos, clínicament només es poden confirmar entorn del 5 per cent.

D'altra banda, les dificultats i abandonaments relatius al dolor es podrien prevenir amb una promoció de la tcnica adequada, amb un bon suport a les mares des de l'inici", conclouen.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés