Publicat 31/1/2019 16:02:04CET

Un estudi sobre els bacteris en la cirrosi liderat des de Barcelona rep 15 milions de la UE

- EF-CLIF

Desenvoluparà eines de diagnòstic a través del microbioma

BARCELONA, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

Un projecte multidisciplinari estudiarà el paper dels bacteris intestinals --microbioma-- en la cirrosi liderat des de Barcelona per l'European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure (EF Clif), i que ha rebut 15 milions d'euros de la Unió Europea, ha explicat la fundació en un comunicat aquest dijous.

Hi participaran diversos experts de 22 organismes, institucions i empreses de deu països europeus, que tractaran d'entendre el paper que exerceix el microbioma humà en el desenvolupament de la cirrosi descompensada i en la síndrome d'insuficiència hepàtica aguda sobre crònica (ACLF, per les seves sigles en anglès), la causa més freqüent de mort en la cirrosi.

L'estudi, anomenat Microb-Predict, aplicarà la integració de big data i analitzarà 200.000 dades procedents de mostres de 10.000 pacients que han participat en altres projectes europeus d'investigació en cirrosi --els estudis Predict, Galaxy i LiversHope-- per identificar biomarcadors.

Aquests biomarcadors permetran desenvolupar eines diagnòstiques basades en el microbioma, que inclouran proves d'anàlisi de diagnòstic immediat (POC, en anglès) i nanobiosensors.

L'estudi validarà en grans grups de pacients aquests biomarcadors, i n'inclourà un d'específic per predir la resposta terapèutica a l'albúmina humana com a tractament en una aproximació de medicina personalitzada.

Actualment menys del 10% de les investigacions sobre malalties hepàtiques se centren en l'ACLF i en la cirrosi descompensada, per la qual cosa les opcions de tractament per a aquests pacients són insuficients, i uns 1,2 milions de persones moren anualment al món per cirrosi, entre les quals n'hi ha prop de 100.000 a Europa i 5.000 a Espanya.

Als països occidentals les infeccions bacterianes són un dels factors desencadenants més freqüents de l'ACLF, síndrome associada a altes taxes de mortalitat, i les importants diferències existents entre els pacients que desenvolupen aquesta patologia requereixen d'aproximacions personalitzades en el seu diagnòstic i tractament.

ASSOCIACIONS DE PACIENTS

El Microb-Predict està inclòs en el programa marc d'investigació i innovació de la UE Horitzó 2020 i compta amb 15 milions d'euros de finançament, i entre els seus experts compta amb especialistes en microbioma humà, investigadors clínics, experts en tecnologia i representants d'associacions de pacients com l'European Liver Patients' Organisation (ELPA).

Aquest equip multidisciplinari està liderat i coordinat des de Barcelona pel professor Jonel Trebicka, investigador principal que forma part de l'EF Clif, presidida pel professor Vicente Arroyo.

En l'estudi participen l'EF Clif, l'Universitat de Barcelona (UB), la Fundació Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i la Fundació Clinic per a la Recerca Biomèdica.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.