Publicat 31/1/2019 16:02:04 +01:00CET

Un estudi sobre els bacteris en la cirrosi liderat des de Barcelona rep 15 milions de la UE

L'investigador principal del Microb-Predict, Jonel Trebicka
EF-CLIF

Desenvolupar eines de diagnstic a través del microbioma

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

Un projecte multidisciplinari estudiar el paper dels bacteris intestinals --microbioma-- en la cirrosi liderat des de Barcelona per l'European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure (EF Clif), i que ha rebut 15 milions d'euros de la Unió Europea, ha explicat la fundació en un comunicat aquest dijous.

Hi participaran diversos experts de 22 organismes, institucions i empreses de deu pasos europeus, que tractaran d'entendre el paper que exerceix el microbioma hum en el desenvolupament de la cirrosi descompensada i en la síndrome d'insuficincia heptica aguda sobre crnica (ACLF, per les seves sigles en angls), la causa més freqüent de mort en la cirrosi.

L'estudi, anomenat Microb-Predict, aplicar la integració de big data i analitzar 200.000 dades procedents de mostres de 10.000 pacients que han participat en altres projectes europeus d'investigació en cirrosi --els estudis Predict, Galaxy i LiversHope-- per identificar biomarcadors.

Aquests biomarcadors permetran desenvolupar eines diagnstiques basades en el microbioma, que inclouran proves d'anlisi de diagnstic immediat (POC, en angls) i nanobiosensors.

L'estudi validar en grans grups de pacients aquests biomarcadors, i n'inclour un d'específic per predir la resposta teraputica a l'albúmina humana com a tractament en una aproximació de medicina personalitzada.

Actualment menys del 10% de les investigacions sobre malalties heptiques se centren en l'ACLF i en la cirrosi descompensada, per la qual cosa les opcions de tractament per a aquests pacients són insuficients, i uns 1,2 milions de persones moren anualment al món per cirrosi, entre les quals n'hi ha prop de 100.000 a Europa i 5.000 a Espanya.

Als pasos occidentals les infeccions bacterianes són un dels factors desencadenants més freqüents de l'ACLF, síndrome associada a altes taxes de mortalitat, i les importants diferncies existents entre els pacients que desenvolupen aquesta patologia requereixen d'aproximacions personalitzades en el seu diagnstic i tractament.

ASSOCIACIONS DE PACIENTS

El Microb-Predict est incls en el programa marc d'investigació i innovació de la UE Horitzó 2020 i compta amb 15 milions d'euros de finanament, i entre els seus experts compta amb especialistes en microbioma hum, investigadors clínics, experts en tecnologia i representants d'associacions de pacients com l'European Liver Patients' Organisation (ELPA).

Aquest equip multidisciplinari est liderat i coordinat des de Barcelona pel professor Jonel Trebicka, investigador principal que forma part de l'EF Clif, presidida pel professor Vicente Arroyo.

En l'estudi participen l'EF Clif, l'Universitat de Barcelona (UB), la Fundació Institut Catal de Nanocincia i Nanotecnologia (ICN2) i la Fundació Clinic per a la Recerca Biomdica.

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra tres brots a Tarragona

 2. 2

  L'Audiència Nacional obre el judici als 3 suposats gihadistes de la cèl·lula que va atemptar a Catalunya

 3. 3

  Excavacions a Banyoles (Girona) descobreixen un pou amb restes visigòtiques "excepcionals"

 4. 4

  Investiguen com diagnosticar la covid-19 a través de la tos i la veu del pacient

 5. 5

  Sant Cugat (Barcelona) comença una prova pilot de transport públic a demanda