Publicat 19/08/2021 19:33CET

Un estudi descriu defectes genètics i immunològics que causen un Covid més greu

Archivo - Arxivo - Façana de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona
QUIM ROSER / QUIM ROSER - Archivo

Alteracions en un gen i la presència d'autoanticossos es relacionen amb més severitat

BARCELONA, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

Una investigació de la Universitat Rockefeller de Nova York (EUA) i l'Hospital Necker-Enfants Malades de París (França), amb participació de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha descrit nous defectes genètics i immunològics com a causants d'una Covid-19 greu o crítica.

En un comunicat aquest dijous, el centre barceloní ha explicat que dos estudis, publicats a 'Science Immunology', han establert en primer lloc que els pacients amb mutacions o deficiències en el gen TLR7 tenen més possibilitats de contreure un diagnòstic de Covid-19 greu o crític.

Segons el primer estudi, aquest gen forma part del sistema immunitari i contribueix a la producció dels interferons de tipus I, que són "clau" per construir una resposta immunitària essencial contra el SARS-CoV-2.

El cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron i del Grup d'Investigació d'Infecció en el Pacient Pediàtric Immunodeprimit del VHIR, Pere Soler-Palacín, ha afegit que "aquests errors genètics apareixen sobretot en pacients més joves, de menys de 60 anys".

El TLR7 és un gen que es troba en el cromosoma X, i això "podria ajudar a explicar el pitjor pronòstic de la Covid-19 en homes respecte a dones".

"AUTOINMUNITAT" QUE AUGMENTA EL RISC

El segon estudi ha confirmat que, independentment de defectes genètics com els que descriu el primer article, l'edat és el principal factor de risc per patir Covid-19.

En concret, confirma que l'increment del risc s'explica, almenys en part, per la presència d'autoanticossos contra interferons de tipus I; en altres paraules, pel desenvolupament d'una resposta autoimmunitària contra aquests interferons.

En global, un 13,6% dels pacients amb Covid-19 estudiats tenen aquest tipus d'anticossos, un percentatge que ascendeix fins al 20% en pacients més grans de 80 anys amb la malaltia.

L'hospital barceloní ha recordat que la presència d'aquests anticossos és causa i no conseqüència d'una infecció per Covid-19, ja que la població general els té.

"Aquests autoanticossos poden explicar l'increment del risc per Covid-19 greu i vam demostrar que ho fan especialment en el cas de la gent gran", ha explicat el cap del Grup d'Investigació en Immunologia Diagnòstica del VHIR, Roger Colobran.

Soler-Palacín ha afegit que "amb l'edat, el sistema immunitari es va envellint: és el que es coneix com immunosenescència. Això fa que sigui més probable que apareguin fenòmens d'autoinmunitat com aquest".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés