Publicat 08/01/2019 17:30

Un estudi demostra que els cromosomes estan formats per diferents lmines apilades de cromatina

La UAB
UAB - Archivo

La troballa confirma la teoria plantejada pels investigadors de la UAB fa més d'una dcada

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 8 gen. (EUROPA PRESS) -

Un estudi basat en diverses tcniques de microscpia electrnica a baixa temperatura i que utilitza com a complement raigs X del Sincrotró Alba de Cerdanyola del Valls (Barcelona) ha demostrat que els cromosomes estan empaquetats formant diverses lmines apilades de cromatina.

Els científics han observat les plaques multilaminars que tenen les dimensions corresponents al dimetre d'un cromosoma hum, 600 nanmetres --un nanmetre és la milmillonssima part d'un metre--, la qual cosa els ha portat a pensar que els cromosomes estan formats per diverses lmines apilades de cromatina, que estan orientades perpendicularment respecte a l'eix del cromosoma, segons ha informat la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) aquest dimarts en un comunicat.

L'estructura descoberta és molt compacta i és probable que tingui la funció de protegir la integritat del DNA genmic durant la divisió cellular.

Aquest treball, publicat a 'EMBO Journal', ha estat liderat pel Laboratori de Cromatina de la UAB, amb la collaboració del Sincrotró Alba, Benjamin Engel en la plataforma Instruct de criomicroscpia electrnica al Max-Planck-Institute of Biochemistry de Martinsried (Alemanya) i Joaquín Otón i Roberto Melero també en la plataforma Instruct de processament d'imatges al Centre Nacional de Biotecnologia de Madrid.

Precisament, des de la mateixa UAB, en una investigació liderada per Joan-Ramon Daban el 2005, es va apuntar aquesta mateixa conclusió, per "va ser criticada per la metodologia que es va obstinar, amb unes tcniques de microscpia electrnica convencional i de microscpia de fora atmica.

El mtode dut a terme ara, la criomicroscpia electrnica, compta amb l'avantatge que la mostra est en suspensió en un dissolució aquosa que es manté congelada a -180 graus, fins i tot quan s'obtenen les imatges.

A més, la criotomografia electrnica ha perms obtenir moltes instantnies amb diferents graus d'inclinació i que permeten fer una reconstrucció tridimensional de les estructures observades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés