Publicat 06/02/2019 16:33CET

Un estudi del CSIC i la UB revela que els gorilles de les planes són tolerants i sociables

Grup de gorilles de les planes occidental a la selva de Ngaga
GERMÁN ILLERA - Archivo

MADRID, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional amb la participació d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de Barcelona (UB) ha revelat que els gorilles de les planes occidentals són tolerants i pacífics.

Segons l'estudi, que es publica en la revista 'Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences', les trobades entre grups són molt freqüents i pacífiques. La societat d'aquests gorilles és modular i dinmica: existeixen forts vincles entre alguns individus, per aix no impedeix la transferncia d'individus entre grups.

Aquesta sociabilitat i transferncia d'individus, associada a una gran tolerncia entre els membres dels grups, va poder tenir un gran avantatge evolutiu --fomentar l'intercanvi d'informació-- per també va poder comportar un important perjudici: augmentar l'impacte d'epidmies de malalties infeccioses, segons conclou la investigació.

Per a l'estudi, els investigadors han seguit durant 5 anys tres grups familiars acostumats a la presncia d'observadors humans, a la selva de Ngaga (República del Congo).

A més, s'han dut a terme anlisis gentiques a partir de mostres de femta de 120 gorilles recollides durant quatre mesos a la mateixa zona, que han perms obtenir una visió de l'estructura social i de les relacions de parentiu entre els components dels diferents grups.

Els resultats mostren que la mobilitat entre grups és molt notable. "Els joves, sovint, es troben fora de les seves famílies i s'integren temporalment en grups en qu no tenen parents propers, un comportament que probablement est associat a la falta d'infanticidi en aquesta espcie", assenyala l'investigador del CSIC a l'Estació Biolgica de Doñana, Carles Vil.

"Aquest comportament social ha pogut jugar un important paper en la histria evolutiva de l'espcie, en fomentar l'intercanvi d'informació, i potser ha facilitat una millor explotació dels recursos trfics", afegeix el també investigador del CSIC en l'Estació Biolgica de Doñana, Giovanni Forcina.

No obstant aix, Forcina adverteix que aix també ha pogut incrementar l'impacte de determinades malalties infeccioses. Durant les epidmies d'Ebola, que en el passat van aniquilar més del 95% dels gorilles en algunes rees del Congo, el contacte entre grups podria haver facilitat l'expansió del virus, i contribuir al fet que aquesta espcie actualment es trobi en perill crític d'extinció, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN).

Els resultats d'aquest estudi mostren la importncia de complementar estudis de monitoratge amb anlisis gentiques no invasives per comprendre l'estructura i dinmica social en espcies poc accessibles.

A més, posen mfasi en la possible importncia del comportament social en la transmissió de malalties i en la necessitat de tenir-ho en compte per a la planificació d'estratgies de conservació efectives a llarg termini.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés