Un estudi del CSIC i la UB revela que els goril·les de les planes són tolerants i sociables

Publicat 6/2/2019 16:33:44CET
Grup de goril·les de les planes occidental a la selva de Ngaga
GERMÁN ILLERA - Archivo

MADRID, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional amb la participació d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de Barcelona (UB) ha revelat que els goril·les de les planes occidentals són tolerants i pacífics.

Segons l'estudi, que es publica en la revista 'Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences', les trobades entre grups són molt freqüents i pacífiques. La societat d'aquests goril·les és modular i dinàmica: existeixen forts vincles entre alguns individus, però això no impedeix la transferència d'individus entre grups.

Aquesta sociabilitat i transferència d'individus, associada a una gran tolerància entre els membres dels grups, va poder tenir un gran avantatge evolutiu --fomentar l'intercanvi d'informació-- però també va poder comportar un important perjudici: augmentar l'impacte d'epidèmies de malalties infeccioses, segons conclou la investigació.

Per a l'estudi, els investigadors han seguit durant 5 anys tres grups familiars acostumats a la presència d'observadors humans, a la selva de Ngaga (República del Congo).

A més, s'han dut a terme anàlisis genètiques a partir de mostres de femta de 120 goril·les recollides durant quatre mesos a la mateixa zona, que han permès obtenir una visió de l'estructura social i de les relacions de parentiu entre els components dels diferents grups.

Els resultats mostren que la mobilitat entre grups és molt notable. "Els joves, sovint, es troben fora de les seves famílies i s'integren temporalment en grups en què no tenen parents propers, un comportament que probablement està associat a la falta d'infanticidi en aquesta espècie", assenyala l'investigador del CSIC a l'Estació Biològica de Doñana, Carles Vilà.

"Aquest comportament social ha pogut jugar un important paper en la història evolutiva de l'espècie, en fomentar l'intercanvi d'informació, i potser ha facilitat una millor explotació dels recursos tròfics", afegeix el també investigador del CSIC en l'Estació Biològica de Doñana, Giovanni Forcina.

No obstant això, Forcina adverteix que això també ha pogut incrementar l'impacte de determinades malalties infeccioses. Durant les epidèmies d'Ebola, que en el passat van aniquilar més del 95% dels goril·les en algunes àrees del Congo, el contacte entre grups podria haver facilitat l'expansió del virus, i contribuir al fet que aquesta espècie actualment es trobi en perill crític d'extinció, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN).

Els resultats d'aquest estudi mostren la importància de complementar estudis de monitoratge amb anàlisis genètiques no invasives per comprendre l'estructura i dinàmica social en espècies poc accessibles.

A més, posen èmfasi en la possible importància del comportament social en la transmissió de malalties i en la necessitat de tenir-ho en compte per a la planificació d'estratègies de conservació efectives a llarg termini.

el més llegit

 1. 1

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 2. 2

  PortAventura World arrencarà la temporada del seu 25è aniversari el 27 de març

 3. 3

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 4. 4

  Mor el treballador municipal que estava ferit crític després de ser apunyalat a Barcelona

 5. 5

  Desallotgen 300 persones d'una urbanització pròxima al riu Tordera

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista