Publicat 03/05/2019 09:40

Un estudi confirma un risc "zero" de transmissió de la sida amb antiretrovirals

Vih, sida, virus.
GETTY//TAGOTA

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat per la University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen amb la collaboració d'investigadors de Barcelona, ha confirmat que el risc de transmissió del virus és "zero" si se segueix adequadament el tractament antiretroviral, i es basa en el seguiment durant dos anys de 782 parelles gais en les quals només un membre té la infecció.

Es tracta de l'estudi Partner 2, que ha publicat aquest divendres 'The Lancet', en el qual han participat la Fundació Lluita contra la Sida, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el centre comunitari BCN Checkpoint, que han considerat que el treball "confirma que el tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció".

En el seguiment, en el qual han participat 75 centres de 14 pasos europeus, aquestes parelles han fet 76.000 actes sexuals sense utilitzar preservatiu ni cap altre mtode de prevenció addicional.

S'han diagnosticat 15 noves infeccions dins del grup, per els investigadors han pogut confirmar que no es van produir per relacions dins de la parella grcies a proves gentiques del virus que permeten traar l'origen de la infecció.

"Aquest fet proporciona evidncies slides que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la crrega viral est suprimida és zero", ha afirmat l'investigador Pep Coll, membre de la Fundació Lluita contra la Sida, BCN Checkpoint i IrsiCaixa --centre impulsat per la Generalitat i La Caixa--.

En un comunicat, Coll ha afirmat que aquesta informació "proporciona proves slides per ajudar a trencar l'estigma que encara porta associat", i ha defensat que refora el missatge de la campanya internacional 'O=O' (Indetectable igual a intransmissible, per les seves sigles en angls) i refora els beneficis si es fes controls peridics.

BENEFICIS PER A LA SALUT PÚBLICA

Els nivells indetectables acostumen a aconseguir-se després d'uns sis mesos de terpia antiretroviral, depenent dels frmacs que es fan servir, i és imprescindible que el tractament no s'interrompi mai, i aquesta supressió viral s'ha de controlar amb regularitat per garantir el bon estat de salut, així com els beneficis implícits per a la salut pública perqu es trenca la cadena de transmissió del VIH.

El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha afegit que "quan es desconeix l'estat serolgic de l'altra persona o la seva crrega viral, com podria ser el cas de parelles sexuals espordiques, és recomanable utilitzar algun tipus de protecció", i ha defensat la medicació preventiva, coneguda com PrEP, com a mtode efica per evitar la infecció per VIH.

El psicleg Jose Muñoz-Moreno ha celebrat que aquest coneixement pot empoderar les persones que viuen amb el VIH: "Saber que no poden transmetre el virus per via sexual els dona més seguretat a l'hora d'iniciar noves relacions i també prenen conscincia sobre si mateixos com a agents importants de prevenció en la reducció de l'epidmia".

Aquestes dades se sumen a les de l'estudi Partner 1, que es va publicar el 2016 i en el qual també van participar els tres centres, i que en més de 58.000 relacions sexuals sense preservatiu no es va produir cap transmissió del VIH, per els resultats no eren suficients per treure conclusions estadístiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés