Actualitzat 31/08/2020 18:05

Un estudi conclou que la transmissió intrafamiliar de nens a adults és baixa

Presentació d'un estudi del Vall d'Hebron sobre la transmissió intrafamiliar de nens a adults, amb la consellera Alba Vergés
VALL D'HEBRON

BARCELONA, 31 ago. (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha concls que la transmissió de la covid-19 dels menors d'edat als adults amb els quals conviuen és baixa, perqu tan sols un 3,4% dels pacients peditrics que s'han analitzat han estat transmissors dins el nucli familiar.

Segons ha explicat aquest dilluns en una conferncia de premsa el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficincies de Pediatria del Vall d'Hebron, Pere Soler, l'estudi tenia dos objectius: definir les característiques clíniques dels nens de Catalunya amb covid-19 i la seva capacitat de transmissió.

Respecte a la capacitat de transmissió, l'estudi ha revelat que, de les 89 famílies que s'han analitzat, només tres nens --dos dels quals tenien 17 anys-- han estat els que han generat la transmissió intrafamiliar.

En un total de 36 famílies (40,4%) no s'ha pogut definir el patró de transmissió, i en 50 més, en les quals diversos membres van patir covid-19, s'ha identificat un altre membre de la família o de fora amb PCR positiva que seria el transmissor (56,2%).

L'estudi s'ha dut a terme amb l'objectiu "d'ajudar a prendre decisions" de cara a la tornada a l'escola i té una part retrospectiva que es va fer de l'1 de mar al 31 de maig --la que s'ha presentat aquest dilluns--, i una part prospectiva que lideren els equips d'Atenció Primria amb 357 pacients peditrics diagnosticats.

SIMPTOMATOLOGIA INESPECÍFICA

Quant a les característiques clíniques de la malaltia en els nens, Soler ha explicat que els pacients "han tingut en la seva immensa majoria quadres lleus amb una molt bona evolució clínica", per ha afegit que les seves manifestacions clíniques són més inespecífiques que les de l'adult, la qual cosa pot dificultar el diagnstic.

En els pacients peditrics, la febre i la tos apareix al voltant del 59% i un 49 dels casos respectivament, i la prdua de l'olfacte i el gust només en el 13%, mentre que manifestacions com la fatiga se situa en el 40,5%.

Soler ha explicat que hi ha poques dades sobre quins són els pacients de risc peditrics, per que l'estudi ha observat que tan sols els pacients amb cardiopaties congnites o neumopaties greus --excloent l'asma-- poden ser considerats de risc.

Els experts han advertit que el nombre de pacients menors de 18 anys amb un diagnstic confirmat de covid-19 ha crescut després del confinament, i que si de l'1 de mar al 31 de maig van ser 163, al juny només es van registrar 250 casos, al juliol 2.602 i entre l'1 i 23 d'agost 2.419.

A FAVOR DE REPRNDRE LES CLASSES

Preguntat per la tornada a l'escola, Soler ha explicat que el risc zero no existeix per que, a parer seu, els beneficis de reiniciar les classes fa que "la balana se situ clarament a favor" de fer-ho.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha posat en valor la fiena de l'equip mdic, que "serveix per prendre decisions més segures, tenir respostes més modulades i reforar la prevenció", ha explicat.

No obstant aix, Soler ha remarcat que l'estudi té limitacions i que hi ha "una zona grisa" de pacients que estan pendents de definir com es cataloguen, sobretot per la dificultat de seguir el circuit de contagi en un estudi retrospectiu.

DUES SETMANES CLAU

Vergés ha dit que comencen dues setmanes clau per baixar el ritme i reduir la transmissió del virus davant la tornada a l'activitat laboral i a les escoles: "Per tenir els menors problemes, cal baixar la incidncia en la comunitat".

"És un esfor mínim de reduir la interacció social", ha afirmat la consellera, que ha dit que paga la pena i ha recomanat deixar sopars o trobades per més endavant.

Sobre els edificis annexos en alguns hospitals per combatre el coronavirus, ha dit que ja estaven previstos, formen part del Pla de contingncia assistencial, i que ara permetran gestionar millor la pandmia




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés