Publicat 23/4/2019 19:45:15CET

Un estudi comprova que els amfibis estan a zones més altes de les muntanyes que el segle XX

CSIC participa en un estudi que comprova que els amfibis estan en zones més altes de les muntanyes que al segle XX
CSIC

SEVILLA/OVIEDO, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

Un equip de la Unitat Mixta d'Investigació en Biodiversitat, centre mixt de la Universidad de Oviedo, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Principat d'Astúries, ha dirigit un estudi que ha comprovat que els amfibis de la Península Ibrica estan ocupant actualment zones de muntanya més altes que el segle passat, per trobar temperatures més fresques, fet que "podria ser conseqüncia del canvi climtic".

Així ho ha valorat el CSIC en una nota de premsa aquest dimarts, en la qual detalla que aquest estudi, publicat en l'últim número de la revista 'Climatic Change', també ha comptat amb la participació de la Universidad de Granada (UGR) i la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB).

L'autor principal de l'estudi i investigador de la Unitat Mixta d'Investigació en Biodiversitat, Urtzi Enriquez-Urzelai, assenyala que els amfibis són animals "particularment sensibles" al canvi climtic, perqu unes temperatures massa altes o canvis en el patró de precipitacions "poden ser letals" o afectar al seu xit reproductiu.

Per la seva banda, el coautor de l'article i investigador predoctoral de l'Estació Biolgica de Doñana (EBD), centre del CSIC a Sevilla, Nicola Bernardo, afegeix que si les condicions climtiques canvien rpidament i les espcies no aconsegueixen ni adaptar-se ni desplaar-se fins a llocs més idonis, pot traduir-se en una disminució del nombre d'individus i en la possibilitat que aquestes espcies entrin en un "vrtex d'extinció" a nivell local.

Com ressalta CSIC, els resultats demostren que les temperatures han anat augmentant en la península i les espcies d'amfibis han anat ocupant zones d'altitud més elevada, és a dir, d'alta muntanya, en cerca de temperatures més fresques.

No obstant aix, els investigadors asseguren que aquest desplaament cap amunt "podria no ser suficient per escapar del canvi climtic. De fet, i basant-se en els resultats de l'estudi, indiquen que gran part dels amfibis viuen avui dia en condicions climtiques diferents respecte a les del segle passat.

"Els microclimes freds de les zones d'alta muntanya estan desapareixent amb el canvi climtic, per la qual cosa aquesta direcció podria portar a un camí sense sortida", assenyala Enriquez-Urzelai en aquest sentit.

CSIC ha concls afirmant que aquest estudi "se suma a la gran quantitat d'investigacions que assenyalen el canvi climtic com un important factor d'amenaa" per a la conservació de la biodiversitat.

el més llegit

 1. 1

  Llencen a terra el bust de Lluís Companys de Lleida en un acte vandàlic

 2. 2

  Reconstrueixen l'obra de Banksy en una exposició a Barcelona

 3. 3

  Confirmat un segon cas de coronavirus a Catalunya

 4. 4

  Comissen més de 80 quilos d'haixix en un control de trànsit a Granollers (Barcelona)

 5. 5

  Jaume Asens descarta excessives expectatives pel primer diàleg però assegura que és un dia "històric"