Publicat 26/08/2020 15:15

Un estudi en 'casals' revela una menor taxa de contagi entre els menors

Estudi de la incidncia del coronavirus en 'casals' de l'Hospital Sant Joan de Déu
HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

S'ha realitzat durant cinc setmanes a 1.900 participants en campaments d'estiu

ESPLUGUES DE LLOBREGAT (BARCELONA), 26 ago. (EUROPA PRESS) -

Un estudi elaborat per l'Hospital Sant Joan de Déu en 'casals' d'estiu de l'rea de Barcelona ha revelat una menor taxa de reproducció en els menors que la que presentava la població general i la importncia del rentat de mans en les activitats per reduir els contagis.

Segons l'estudi, que ha presentat aquest dimecres resultats preliminars, els nens participants van transmetre la malaltia a altres menors i adults amb un nombre bsic de reproducció local (R0) del 0,3, unes sis vegades inferior al de la població general en aquesta rea geogrfica que en aquest moment se situava entre l'1,7 i 2.

L'estudi va seguir durant cinc setmanes a 1.905 persones, entre nens i monitors, de 22 'casals' de l'rea de Barcelona, en els quals es van detectar 39 casos --30 nens i 9 monitors--, i els 30 casos peditrics van estar en contacte amb 253 persones, de les quals 12 van contreure la infecció, la qual cosa suposa un 4,7%, han explicat la coordinadora de l'estudi, Yolanda Jordán, i el cap de Pediatria de l'hospital, Juanjo García.

La major part dels casos índex peditrics detectats (22) no han transms cap infecció en els campaments, cinc ho han fet a un contacte, dos a dos comptats i un a tres contactes.

L'estudi ha evidenciat que existeix una alta correlació entre la incidncia de la infecció en la població general i els casos detectats en els 'casals' de la mateixa zona, la qual cosa demostra que els participants en les activitats d'estiu no han estat grans transmissors de la malaltia i que el garbellat en rees d'alta incidncia pot ser molt efectiu.

García ha explicat que es prenien setmanalment mostres mitjanant una PCR de saliva en un estudi "singular i únic al món" en el qual han participat una sesentena de professionals de camp, a més d'experts nacionals i internacionals.

Jordán ha apuntat que l'estudi permet esbrinar que els menors de 12 anys tenen la mateixa capacitat de transmissió que aquells amb edats compreses entre els 13 i 17 anys, i l'eficcia dels grups de convivncia estable, que ajuden la traabilitat dels casos i realitzar quarentenes selectives.

APORTAR "PISTES"

La coordinadora de l'estudi també ha emfatitzat que aquells campaments en els quals el rentat era de més de cinc vegades al dia la taxa de transmissió era més baixa que la d'aquells que ho feien amb menor freqüncia, la qual cosa pot arribar a ser una "bona mesura" per a les escoles.

Tant García com Jordán han assegurat que les dades que desprn l'estudi poden ajudar en la tornada a les aules, encara que les condicions i volum de nens és diferent, ja que aporta "pistes" per reobrir les escoles d'una forma segura.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assenyalat que estudis com el de Sant Joan de Déu ajuden a construir evidncia científica, i ha dit que dóna pistes per orientar a les escoles.

Ha dit que avala com "adequades" algunes decisions preses per la Generalitat com el constant rentat de mans i els grups estables de convivncia, i ha insistit a treballar perqu la volta a les escoles sigui en les millors condicions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés