Publicat 26/8/2020 15:15:15 +02:00CET

Un estudi en 'casals' revela una menor taxa de contagi entre els menors

Estudi de la incidència del coronavirus en 'casals' de l'Hospital Sant Joan de Déu
HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

S'ha realitzat durant cinc setmanes a 1.900 participants en campaments d'estiu

ESPLUGUES DE LLOBREGAT (BARCELONA), 26 ago. (EUROPA PRESS) -

Un estudi elaborat per l'Hospital Sant Joan de Déu en 'casals' d'estiu de l'àrea de Barcelona ha revelat una menor taxa de reproducció en els menors que la que presentava la població general i la importància del rentat de mans en les activitats per reduir els contagis.

Segons l'estudi, que ha presentat aquest dimecres resultats preliminars, els nens participants van transmetre la malaltia a altres menors i adults amb un nombre bàsic de reproducció local (R0) del 0,3, unes sis vegades inferior al de la població general en aquesta àrea geogràfica que en aquest moment se situava entre l'1,7 i 2.

L'estudi va seguir durant cinc setmanes a 1.905 persones, entre nens i monitors, de 22 'casals' de l'àrea de Barcelona, en els quals es van detectar 39 casos --30 nens i 9 monitors--, i els 30 casos pediàtrics van estar en contacte amb 253 persones, de les quals 12 van contreure la infecció, la qual cosa suposa un 4,7%, han explicat la coordinadora de l'estudi, Yolanda Jordán, i el cap de Pediatria de l'hospital, Juanjo García.

La major part dels casos índex pediàtrics detectats (22) no han transmès cap infecció en els campaments, cinc ho han fet a un contacte, dos a dos comptats i un a tres contactes.

L'estudi ha evidenciat que existeix una alta correlació entre la incidència de la infecció en la població general i els casos detectats en els 'casals' de la mateixa zona, la qual cosa demostra que els participants en les activitats d'estiu no han estat grans transmissors de la malaltia i que el garbellat en àrees d'alta incidència pot ser molt efectiu.

García ha explicat que es prenien setmanalment mostres mitjançant una PCR de saliva en un estudi "singular i únic al món" en el qual han participat una sesentena de professionals de camp, a més d'experts nacionals i internacionals.

Jordán ha apuntat que l'estudi permet esbrinar que els menors de 12 anys tenen la mateixa capacitat de transmissió que aquells amb edats compreses entre els 13 i 17 anys, i l'eficàcia dels grups de convivència estable, que ajuden la traçabilitat dels casos i realitzar quarentenes selectives.

APORTAR "PISTES"

La coordinadora de l'estudi també ha emfatitzat que aquells campaments en els quals el rentat era de més de cinc vegades al dia la taxa de transmissió era més baixa que la d'aquells que ho feien amb menor freqüència, la qual cosa pot arribar a ser una "bona mesura" per a les escoles.

Tant García com Jordán han assegurat que les dades que desprèn l'estudi poden ajudar en la tornada a les aules, encara que les condicions i volum de nens és diferent, ja que aporta "pistes" per reobrir les escoles d'una forma segura.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assenyalat que estudis com el de Sant Joan de Déu ajuden a construir evidència científica, i ha dit que dóna pistes per orientar a les escoles.

Ha dit que avala com "adequades" algunes decisions preses per la Generalitat com el constant rentat de mans i els grups estables de convivència, i ha insistit a treballar perquè la volta a les escoles sigui en les millors condicions.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  Quatre ferits en un accident a les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses de Súria

 5. 5

  AMPLIACIÓ:Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont