BARCELONA 13 gen. (EUROPA PRESS) -
Investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han descobert en un estudi que el tractament preventiu amb DHA-PPQ és una estratgia "segura i efica" per protegir de la malria durant l'embars en dones amb VIH, informa el centre impulsat per la Fundació La Caixa en un comunicat.
L'estudi, publicat en la revista 'Lancet Infectious Diseases', obre la via per protegir la salut d'un milió de dones embarassades que es calcula que pateixen una doble infecció de malria i VIH cada any.
Les dones embarassades són particularment vulnerables a la infecció per malria, per la qual cosa recomanen un tractament preventiu (IPTp) a fora de sulfadoxina i pirimetamina (SP) a les gestants que viuen en zones endmiques per a la malaltia.
El problema és que aquests frmacs no són compatibles amb el cotrimoxazol (CTX), un antibitic que s'administra a les persones amb VIH per prevenir infeccions bacterianes.
ASSAIG AL GABON I MOAMBIC
Els autors han realitzat l'assaig clínic al Gabon i Moambic amb més de 600 dones embarassades que prenien CTX a més del tractament antirretroviral contra el VIH: un grup d'embarassades va rebre la DHA-PPQ i l'altre grup va rebre un placebo idntic.
Malgrat que en el moment del part no van observar "diferncies significatives" en la infecció per malria, en el grup tractat amb DHA-PPQ han detectat una reducció important (gairebé vuit vegades menor) en el risc de desenvolupar malria clínica durant tot l'embars, a banda del risc d'infectar-se (que es va reduir gairebé a la meitat).
La DHA-PPQ va ser efica en dones que prenien diferents tractaments antiretrovirals i els autors no han observat efectes adversos greus del tractament i el DHA-PPQ va tenir efecte sobre la transmissió del VIH de la mare al fetus.