Actualitzat 02/06/2015 12:37

Esteller descobreix un mecanisme cel·lular que desencadena la metàstasi

Manel Esteller
Foto: IDIBELL

BARCELONA, 2 Juny (EUROPA PRESS) -

   Un equip internacional liderat pel director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (Idibell), Manel Esteller, ha descobert un mecanisme que explica com les cèl·lules tumorals aconsegueixen estendre's a altres òrgans i originar metàstasi, la causa del 90% de les morts per càncer.

   La troballa, publicada a 'Nature Medicine', ha permès detectar que "hi ha un gen que s'altera de manera epigenètica en la metàstasi de melanoma --el càncer de pell més greu--, còlon i mama, el TBC1D16", que quan s'activa permet que s'origini la metàstasi, ha explicat Esteller a Europa Press.

   "En els tumors primaris, el gen TBC1D16 està dormint, i quan es desperta, s'encarrega de guiar la metàstasi", ha concretat, i ha afegit que també és l'encarregat de modular dos potents oncogens --gens que promouen el càncer--: 'braf' i 'mek'.

   Les metàstasis "són addictes" a aquests gens, per la qual cosa els fàrmacs que s'encarreguen d'inhibir-los permeten que el tumor mori abans, cosa que es podrà traslladar ràpidament a la pràctica clínica, tenint en compte que ja existeixen teràpies efectives contra ells.

   "La gran revolució dels últims anys és la rapidesa amb la qual podem traslladar els descobriments als pacients", ha celebrat Esteller, que ha concretat que s'han afinat els assajos clínics amb l'objectiu que puguin arribar com més aviat millor als afectats.

AUGE DELS MELANOMES

   El descobriment, que ha implicat tres anys d'investigació, s'ha centrat en el melanoma, un càncer "molt en auge" a causa d'una gran exposició al sol, i del qual a Espanya es diagnostiquen anualment uns 3.600 nous casos.

   Una vegada confirmada la implicació de TBC1D16 en el càncer de pell metastàtic, l'equip d'Esteller va comprovar el seu paper en el càncer de mama i de còlon, els quals generen més morts: "I hem constatat que també està implicat en l'expansió d'aquests tumors".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés