Actualitzat 17/6/2019 17:06:32 CET

Què ha estat dels 629 migrants de l'Aquarius un any després?

Buque Aquarius
MSF - Archivo

MADRID, 16 Juny (EUROPA PRESS) -

Aquest dilluns es compleix un any de l'arribada al port de València dels 629 migrants i refugiats que, després de ser rescatats en aigües del Mediterrani central pel buc 'Aquarius', van poder desembarcar a Espanya davant la negativa de països com Malta i Itàlia després de la decisió de l'Executiu d'oferir-los un port segur.

De les 629 persones, un total de 80 van ser traslladades a França, per la qual cosa és van quedar a Espanya 549. D'aquests 549 migrants que estan a territori espanyol, 17 Juny (un 67,6% del total) - van formalitzar la seva sol·licitud de protecció internacional. Totes van ser admeses a tràmit i, actualment, aquestes persones és troben a l'espera que és resolgui, tal com ha informat el Ministeri de l'Interior a Europa Press.

D'altra banda, d'aquests 549, la majoria (419) estan en dispositius del Sistema d'Acolliment de Protecció Internacional, segons dades oficials facilitades a Europa Press. Segons aquestes, existeixen al voltant de 50 persones que estan en acolliment però, no obstant això, no consten com a sol·licitants d'asil.

A més d'aquestes 419 persones en situació d'acolliment, hi ha altres 61 menors estrangers no acompanyats que estan en recursos de la Generalitat Valenciana; i altres 69 persones van renunciar o van abandonar el sistema d'acolliment.

El Govern de Pedro Sánchez, recentment constituït, va permetre el desembarcament de l'Aquarius, i va al·legar que era "obligació" d'Espanya complir amb els compromisos internacionals i el dret internacional, per evitar una "catàstrofe humanitària", però en rescats humanitaris posteriors l'Executiu s'ha mostrat més reticent a permetre que aquests bucs amarrin a territori espanyol.

En aquella ocasió, a part de donar llum verda al desembarcament al port de València, l'Executiu va atorgar un permís d'estada per raons humanitàries a més de 600 persones rescatades per MSF i Sos Mediterranée, i també va garantir el seu accés al procediment d'asil.

Fa aproximadament un any, fonts del Ministeri van elevar a 608 les persones que havien formalitzat la seva sol·licitud --537 adults i menors acompanyats, i 71 menors estrangers no acompanyats (MENA)--. Però, segons han precisat ara, moltes de les peticions "han decaigut", normalment perquè els sol·licitants "no continuen amb el procés i aquest no és completa".

Així doncs, a l'actualitat consta que han formalitzat la seva sol·licitud de protecció internacional 371 de les persones procedents de l'Aquarius, i totes elles "han estat admeses a tràmit i estan en procés d'instrucció", segons han assenyalat les dades del departament que lidera Fernando Grande-Marlaska.

TOTS ESTAN EN ACOLLIMENT, ENCARA QUE 69 VAN RENUNCIAR A ELLA

Mentre molts romanen a l'espera de la resolució de la seva sol·licitud d'asil, la majoria dels migrants que van venir a Espanya el passat 17 de juny del 2018 estan en situació d'acolliment a diferents centres del territori espanyol.

Segons els dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social facilitats a Europa Press, 419 dels migrants i refugiats de l'Aquarius estan acollits en diferents dispositius del Sistema d'Acolliment de Protecció Internacional finançat pel Ministeri.

La majoria (200) estan en dispositius d'acolliment a València, oferts per ACCEM, CEAR o CRE, entre d'altres. Altres 28 persones estan a Sevilla; 26 és troben a Múrcia, 20 a Castelló, 19 a Alacant, i altres 19 a Navarra, entre d'altres places distribuïdes per la resta de ciutats d'Espanya.

La majoria (164) estan a Centres de Referència Estatal (CRE), seguits de centres gestionats per ACCEM, entitat que té en acolliment 74; CEAR que té 89; altres 41 estan acollits per CEPAIM, entre altres entitats sense ànim de lucre.

A més, hi ha 61 menors estrangers no acompanyats (MENA) en recursos de la Generalitat valenciana, encarregada de la seva tutela, a l'espera que siguin traslladats a altres dispositius quan aconsegueixin la majoria d'edat. Així mateix, altres 80 és troben a França, país que va acceptar el seu trasllat i tràmit de sol·licitud d'asil; i hi ha altres 69 que van abandonar o van renunciar a l'acollida.