Actualitzat 12/5/2020 14:48:58 +00:00 CET

Espanya obligarà els viatgers internacionals a estar 14 dies en quarantena

Óscar Cañas - Europa Press

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

Els viatgers que arriben a Espanya des de l'estranger s'hauran de posar en quarantena 14 dies, segons assenyala una ordre del Ministeri de Sanitat que ha publicat aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que serà efectiva a partir del 15 de maig i que estarà vigent durant l'estat d'alarma.

En aquest sentit, l'ordre segueix la mesura que han pres gran part dels països europeus, tot i que a Espanya ja s'havia aplicat en autoritzacions excepcionals per a repatriacions d'espanyols i residents procedents d'Itàlia. Ara es farà amb qualsevol viatger internacional, tot i que hi haurà excepcions.

Segons el text, "l'evolució de la situació epidemiològica favorable" a Espanya i l'inici de la desescalada requereixen reforçar les mesures de control, "de tal manera que sobre la base del principi de precaució", es considera necessari dur a terme aquesta quarantena durant 14 dies.

Durant aquest període, els viatgers s'hauran d'estar a casa i tan sols desplaçar-se per adquirir aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistir a centres i serveis sanitaris, o per motius de força major o situació de necessitat; en els quals serà obligatori dur màscara.

Les autoritats sanitàries podran contactar amb els viatgers i fer-ne un seguiment, davant l'aparició de símptomes sospitosos com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general "hauran de contactar per telèfon amb els serveis sanitaris mitjançant els números que han habilitat les comunitats autònomes".

De totes aquestes mesures, en queden exclosos els treballadors transfronterers, transportistes i les tripulacions, de la mateixa manera que els professionals sanitaris que es desplacen per exercir la seva feina, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades amb la malaltia.

Les agències de viatge, els 'turoperadors' i companyies de transport hauran d'informar d'aquestes mesures quan venguin bitllets amb destinació a Espanya. A més, les companyies aèries hauran de facilitar el formulari de salut pública per localitzar els passatgers, que el viatger haurà de dur quan arribi.

Contador