Publicat 15/8/2019 15:29:09 +02:00CET

Espanya, França, Alemanya, Romania, Portugal i Luxemburg s'ofereixen a acollir els migrants de l'Open Arms

Personas rescatadas en el mar en el barco Open Arms
OPEN ARMS

Conte acusa Salvini de tergiversar les seves propostes en matèria migratòria i li recrimina la seva "enèsima" deslleialtat

ROMA, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

Els governs d'Espanya, França, Alemanya, Portugal, Luxemburg i Romania han contactat amb les autoritats italianes per mostrar-se "disposats" a acollir els migrants i refugiats que viatgen a bord de l'Open Arms una vegada hagin desembarcat al port, segons el primer ministre italià, Giuseppe Conte, que ha recriminat al ministre de l'Interior, Matteo Salvini, la seva "enèsima" deslleialtat política.

Conte ha publicat una carta oberta a Salvini en la qual defensa que la seva intenció sempre ha estat la de protegir els menors que viatgen a bord de l'Open Arms, fondejat ja enfront de la illa italiana de Lampedusa amb 147 migrants a bord. El primer ministre ha explicat que així l'hi va traslladar el dimecres al titular d'Interior.

"Per a la meva sorpresa, vas resumir aquesta posició i em vas atribuir, en termes generals, la voluntat de desembarcar els migrants a bord", ha afegit Conte. El primer ministre ha assumit que aquesta tergiversació forma part de l'interès "obsessiu" de Salvini per reduir un tema complex al lema de "ports tancats" i augmentar "constantment" la intenció de vot.

"Però parlar com a ministre de l'Interior i alterar una posició clara del seu primer ministre, posada negre sobre blanc, és una qüestió diferent. És un clar exemple de col·laboració deslleial, l'enèsima francament, i no ho puc acceptar", ha subratllat el cap de Govern al seu compte de Facebook.

Conte ha defensat les seves gestions en un tema "complex" i la seva lluita en el si de la Unió Europea per arribar a posicions comunes per aplicar per exemple un mecanisme de repartiment que agiliti la redistribució de migrants en casos com el de l'Open Arms. A l'espera d'aquest mecanisme, Conte diu que sempre s'ha implicat "personalment" en els contactes amb altres governs.

"França, Alemanya, Romania, Portugal, Espanya i Luxemburg m'acaben d'informar que estan disposats a redistribuir els migrants. Una vegada més, els meus homòlegs europeus estenen la mà", ha anunciat el primer ministre en el seu missatge.

EL PAPER D'ESPANYA

El Govern espanyol està treballant amb la Comissió Europea i altres països de la UE per aconseguir una solució "comuna, europea, ordenada i solidària" a la situació del vaixell, segons fonts de l'executiu.

El Govern confia poder aconseguir aquesta solució i per a això ja ha traslladat a la Comissió Europea, al Govern italià i als països implicats en aquesta operació que Espanya "està disposat a participar en un repartiment equilibrat dels migrants allotjats al vaixell".

Al seu judici, el repte migratori ha de ser afrontat per la Unió Europea mitjançant mecanismes de col·laboració en els quals participin els països membres, entenent que "no és un problema exclusiu dels estats riberencs", sinó que "concerneix el conjunt i que, per tant, ha d'afrontar-se conjuntament".