Publicat 17/08/2023 07:51

Espanya ha desenvolupat 154 operacions contra el terrorisme gihadista des del 17A

Archivo - Memorial de la Rambla que ret homenatge a les víctimes del 17A, a 4 d'agost de 2022, a Barcelona, Catalunya (Espanya).
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El consum de propaganda jihadista i extremista és l'"ingredient comú" per captar a persones

BARCELONA, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de l'Interior ha desenvolupat 154 operacions contra el terrorisme jihadista a Espanya, amb més de 250 persones detingudes, des dels atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils (Tarragona).

Fonts del Ministeri han explicat a Europa Press que, a més de les 154 operacions a territori espanyol, han realitzat més de 20 operacions a d'altres països, amb més de 60 detencions.

Durant els anys precedents a 2017 es va produir una "notable evolució de l'amenaça terrorista", fet que requereix una contínua anàlisi i una adaptació dels procediments en la lluita contraterrorista, amb col·laboració internacional, acció policial i judicial i tasques d'intel·ligència.

Després dels atemptats, amb les "lliçons apreses" s'han creat plans, iniciatives i òrgans per adaptar-se a l'evolució i lluitar contra l'amenaça terrorista, com l'aprovació de l'Estratègia Nacional contra el Terrorisme al gener de 2019 o el Pla Estratègic Nacional de Prevenció i Lluita contra la Radicalització Violenta, i la creació del Comitè Especialitzat contra el Terrorisme, entre d'altres.

PERFILS

Les mateixes fonts han explicat que "no existeix un perfil determinat" de persones radicalitzades, i que el terrorisme actual ha evolucionat cap a posicions més descentralitzades i fragmentades, amb grups més reduïts i estructures menys jerarquitzades que operen a múltiples països, en les seves paraules.

La manera de captar a altres persones perquè s'introdueixin als seus grups "té com a ingredient comú el consum de la propaganda jihadista i extremista" a través de xarxes socials, missatgeria encriptada i tècniques d'intel·ligència artificial, i s'adapta a les noves tecnologies i metodologies amb l'objectiu d'accedir a un públic més ampli, jove i vulnerable.

COM DETECTEN LES PERSONES RADICALITZADES

Des del Ministeri de l'Interior utilitzen diferents vies per detectar grups o persones radicalitzades: a través d'investigacions actives, per xarxes socials o a través de la col·laboració ciutadana, un factor que consideren molt important.

El 6 d'octubre de 2020, el Consell de Seguretat Nacional (CSN) va aprovar el Pla Estratègic Nacional de Prevenció i lluita contra la Radicalització Violenta (PENCRAV) i va designar al Ministeri de l'Interior --a través del Comitè Especialitzat contra el Terrorisme-- com a responsable pel seu desenvolupament i implementació a tot el territori nacional.

Aquest pla estableix un marc efectiu de prevenció, coneixement dels processos de radicalització violenta i tractament dels extremismes violents "per aconseguir una societat més sensibilitzada, conscient, segura i resilient".

Per a la prevenció, la formació i el compromís de la societat afavoreixen una detecció primerenca, i la comunicació estratègica contra la propaganda radical violenta ajuda a "reduir l'impacte".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés