Publicat 15/8/2019 14:05:05 +02:00CET

Espanya col·loca 13 universitats entre les 500 millors del món, segons el rànquing de Xangai

Seu històrica de la Universitat de Barcelona, l'universitat espanyola millor col·locada en el rànquing de Xangai.
UNIVERSITAT DE BARCELONA - Archivo

La Universitat de Barcelona, la millor espanyola, repeteix entre les 200 principals institucions acadèmiques de tot el planeta

MADRID, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

Tretze universitats espanyoles se situen entre les 500 millors del món segons el Rànquing Acadèmic d'Universitats del Món 2019 (ARWU per les seves sigles en anglès) que realitza Xangai Rànquing Consultancy. Un any més, la Universitat de Barcelona és la que aconsegueix una millor posició, en repetir entre les 200 principals institucions acadèmiques de tot el planeta.

Entre les 300 millors universitats hi ha tres més d'espanyoles, l'Autònoma de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Granada i la Universitat de València. Dins de les 400 més importants, segons l'ARWU, es compten dues més d'espanyoles: l'Autònoma de Madrid i la Pompeu Fabra de Barcelona.

La Politècnica de València, la Universitat d'Oviedo, la Universitat de Sevilla, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat del País Basc i la Universitat de Saragossa se situen entre les 500 millors del món.

L'any passat, Espanya acumulava 10 universitats a l'ARWU. En l'edició de 2019, les universitats d'Oviedo, Sevilla, Illes Balears i Saragossa han ascendit a la llista de les 500 millors, mentre la Univerdade de Santiago de Compostel·la ha perdut el seu forat entre el mig miler de millors universitats mundials.

Santiago és una de les quatre universitats espanyoles situades entre la posició 500 i 600, al costat de la Politècnica de Madrid, Jaume I de Castelló i Rovira i Virgili de Tarragona. En el segment d'entre les 600 i 700 millors universitats es col·loquen la Politècnica de Catalunya, Còrdova, Salamanca i Vigo.

Entre les 700 i 800 se situen la Rei Juan Carlos de Madrid, Castella-la Manxa, La Laguna, Lleida, Múrcia i Navarra. Després, entre les 800 i 900, apareixen les universitats Miguel Hernández d'Elx, Pablo Olavide de Sevilla, Alacant, Cantàbria, Extremadura, Girona, Jaén, Màlaga i Valladolid. Finalment, les universitats d'Alcalá d'Henares (Madrid) i de Las Palmas de Gran Canària se situen entre les 900 i 1.000 més destacades del rànquing de Xangai de 2019.

HARVARD SEMPRE GUANYA

El rànquing de Xangai analitza 1.800 universitats de tot el món valorant el nombre d'estudiants que han aconseguit algun premi Nobel de ciències o una medalla Fields de matemàtiques, també les seves investigacions publicades a revistes com 'Nature' o 'Sciencie', entre altres mèrits. El llistat que es divulga cada 15 d'agost classifica les 1.000 universitats més destacades de tot el planeta.

Un any més, i són en 17 consecutius, la universitat nord-americana d'Harvard lidera el rànquing, acompanyada per altres d'habituals: la Universitat d'Standford (els Estats Units) en segona posició, i la de Cambridge (el Regne Unit) en tercer lloc.

Els Estats Units segueix acaparant les millors posicions del rànquing, i 12 de les 15 millors universitats estan situades a aquest país, a excepció, a més de Cambridge, de les britàniques Oxford (setena posició) i University College London (en el quinzè lloc).

L'helvètica Swiss Federal Institute of Technology Zurich és la primera universitat del rànquing que no pertany ni als Estats Units ni al Regne Unit, repetint en el dinovè lloc de la llista com el millor centre de l'Europa continental. Per trobar una altra universitat europea no britànica cal descendir fins a la 26ª posició, on es troba la Universitat de Copenhagen (Dinamarca).

Deixant un costat les universitats nord-americanes, la canadenca de Toronto és la universitat nord-americana millor situada, en 24ª posició, just per davant de la millor universitat asiàtica del rànquing de Xangai, la de Tòquio, que baixa aquest any de la 22ª a la 25ª plaça del llistat. Al lloc 32º se situa una altra universitat japonesa, la de Kyoto, mentre la Xina col·loca la seva primera universitat, la de Tsinghua, a la 43ª posició.

No obstant això, les universitats xineses són les més nombroses entre les 1.000 millors d'aquest any després de les nord-americanes, amb 154 al 'top 1.000' per 206 els Estats Units. El Regne Unit compta amb 61 universitats entre el miler més destacat d'institucions acadèmiques de tot el món.